Uspješna sezona za hercegovačke vinare

17.08.2018. 08:20 / Izvor: Oslobođenje
Uspješna sezona za hercegovačke vinare

Smjenjivali su se kiša i suša, ali se te pojave nisu negativno odrazile na urod i kvalitet grožđa, kažu vinogradari.

Sezona u hercegovačkim vinogradima za razliku od prethodne bila je uspješna. Vinogradari na jugu zemlje zadovoljno trljaju ruke pred berbu koja će ove godine započeti nešto ranije nego je dosad bio slučaj. Godina je, prema riječima Vujadina Berberovića, vlasnika vinograda u naselju Ortiješ u južnom dijelu Mostara, bila zanimljiva kad je riječ o klimatskim uslovima. Smjenjivali su se kiša i suša, ali se pojave nisu negativno odrazile na urod i kvalitet grožđa. Vinogradari su posebno zadovoljni jer mraz ovog puta nije naštetio urodu, što je bio slučaj prošle godine.

Oporavak

Početak prošle sezone bio je obećavajući, a onda se dogodio potpuno neočekivani mraz koji je u aprilskim jutrima odnio gotovo sve zasade u nekim hercegovačkim općinama. Štete su bile milionske, a osim što je izostao kvalitetan urod, a kasnije i dovoljna količina vina za prodaju, vinogradari su do kraja godine bili primorani uložiti značajna sredstva u oporavak vinograda, kako bi naredna (ovogodišnja) berba bila uspješna.

"Možemo reći da je ova godina solidna. Mali problem kod mene predstavlja ulazak, kako mi kažemo, plemenjače, čemu je donekle doprinijela lošija zaštita, ali generalno možemo biti zadovoljni," kaže Berberović.

Berbu planira započeti u prvim danima septembra. Prvo će ubrati plodove crnog, a kasnije bijelog grožđa, koje će nakon mljevenja proći čuveno otakanje, a potom i dugotrajno vrenje. Bijelo vino bi se na stolu trebalo naći tek u proljetnim mjesecima, dok se crno očekuje već krajem godine.

Stalni kupci

Kad je riječ o kupcima vina, Berberović godinama ima stalne mušterije, većinom sugrađane, a uspije prodati nešto vina i kupcima iz drugih bh. gradova. Nekima je, kaže, ritual kupovina vina tokom prolaska kroz Hercegovinu. Rijetko uspije prodati proizvode kupcima koji dolaze izvan bh. granica.

Hercegovina je podneblje u kojem vinogradari i vinari mogu profitirati, pa se ovom zanimanju sve više posvećuju i privrednici koji su se ranije bavili drugim djelatnostima. Domaće vino danas traže gotovo svi mostarski restorani. Cijena i crnog i bijelog iznosi pet maraka po litru, a niko od proizvođača generalno nema problem s prodajom ili plasmanom. U ljetnom periodu kupci obično traže bijelo, dok se crno vino najčešće degustira u zimskim mjesecima, ali to ne mora biti pravilo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti