Uspješne priče mladih koji su odrastali u SOS porodicama

20.11.2017. 08:19 / Izvor: Federalna.ba
Uspješne priče mladih koji su odrastali u SOS porodicama

Ovo je samo jedna od mnogobrojnih priča o uspješnim mladim ljudima koji su odrastali u SOS porodicama.

SOS Dječija sela u BiH - dječaci i djevojčice koji imaju budućnost. Federacija plus posjetila je Centar za mlade na Mojmilu i donosi uspješne priče mladih koji vole ovu zemlju, a djetinjstvo su proveli u SOS selu u Sarajevu.

“Dijete sam SOS sela od 1997. godine. Prvo sam dijete zajedno sa svojim bratom Arminom. Došli smo kod naše SOS mame Fikrete. Zahvaljujući SOS-u danas sam majka, a divan primjer mi je bila moja SOS majka koja je usadila sve vrijednosti, sve što mi je pomoglo da se izgradim i budem ono što sam danas”, priča Vermina Durmo-Kazaferović.

Ovo je samo jedna od mnogobrojnih priča o uspješnim mladim ljudima koji su odrastali u SOS porodicama. Danas su uspješni zahvaljujući bezuslovnoj ljubavi SOS radnika, koji su svoj život posvetili izgradnji bolje budućnosti mladih u našoj zemlji.

“Naš oblik porodične brige o djeci i mladima ne zasniva se samo na boravku u dječijem selu dok su mali, dajemo podršku dok naša djeca stasavaju, završavaju srednju školu, studiraju pa i kad zasnuju svoje porodice dolaze nam sa svojom djecom”, kaže Mevlida Gavrić, stručna saradnica za rad s mladima.

Svakodnevno je sve veća podrška mladim u njihovom poslovnom usavršavanju, gdje se kroz različite aktivnosti pripremaju za zahtjevno tržište rada u našoj zemlji. Jedan vid podrške je i YES centar, koji nudi profesionalno usavršavanje u različitim sektorima.

“Prvo smo istražili tržište. Razgovarali smo s poslodavcima o potrebama koje traže od uposlenika. Nakon toga smo kreirali programe u našem centru. Ono što je bitno u programima SOS sela je da je pristup mladima individualan. Sve što radimo je kreirano prema mladoj osobi”, pojašnjava Dragana Grbić-Hasibović, projekt menadžerica YES centra.

Zahvaljujući ovakvom pristupu sve je više mladih koji uspješno pronalaze posao, doprinoseći razvoju naše zemlje.

“Ne mogu da kažem da sam osjećao neke prepreke jer od samog starta sam imao podršku SOS majke, pedagoških pomoćnika i osoblja. S napunjenih 18 godina moj odnos nije prestao, odlučio sam studirati, imao sam punu podršku, stipendiju i sve vidove pomoći koji su mi bili potrebni”, ističe Eldar Karavdić, diplomirani menadžer sigurnosti.

“Njihov život, po onome kako kažu i kako ja osjećam jeste takav da nema prekida veze, ja sam njima podrška, a oni su moja potreba, i emotivna i ljudska. Ja ih tretiram kao svoju djecu, a ne kao nekoga ko je bio sa mnom i tako znam da osjeća svaka SOS mama”, kaže Gavrić.

Životna misija plemenitih ljudi koji svakodnevno pomažu mladima u izgradnji bolje budućnosti je neprocjenjiva, a najveća nagrada za njihov uloženi trud su uspjesi mladih koji su pokazali da ne postoje nepremostive granice u svakodnevnom životu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti