Uspješno održani Energetski dani Banja Luka 2012: Banja Luka u korak sa Evropom

20.04.2012. 10:01 / Izvor: eKapija.ba
Uspješno održani Energetski dani Banja Luka 2012: Banja Luka u korak sa Evropom

Grad Banja Luka od 18. do 20. aprila u skladu sa aktivnostima iz Održivog energetskog akcionog plana (SEAP), te obavezama iz potpisanog Sporazuma gradonačelnika, po drugi put je organizovao "Energetske dane" pod motom „Banja Luka u korak sa Evropom“. Trodnevna manifestacija na kojoj je učešće uzelo preko 200 domaćih i stranih eksperata iz oblasti energetike, započela je izložbom "Energetski EXPO 2012“ u okviru koje je 14 preduzeća predstavilo najnovije komercijalne tehnologije u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Energetska Efikasnost - šansa za bolje sutra

U okviru manifestacije „Energetski dani", tačnije 19. aprila održane su dvije radionice Delter projekta kojeg finansira EU, "Podrška ispunjenju zahtjeva Sporazuma Energetske zajednice sa fokusom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije (DELTER). Seminar "Energetska efikasnost - šansa za bolje sutra" za gradonačelnike i načelnike bh. opština/gradova kojim je Waltraud Gehrig, zastupnica voditelja tima DELTER projekta u okviru svoje prezentacije o stepenu svjesnosti i potrebne komunikacije na općinskom nivou, skrenula pažnju kako načelnici i gradonačelnici treba da budu što više na usluzi građanima, kada je u pitanju informiranje i edukacija. Naglasila je značaj komuniciranja te ažuriranja općinskih i gradskih web stranica.

(Waltraud Gehrig i Nenad Pavlović)

"Uprkos tome što je spoznaja o energetskoj efikasnosti u BiH trenuto prilično niska, u svim krugovima društva postoji očiti interes i spremnost od strane građana da uzmu aktivno učešće u popravljanju svog životnog standarda. Općine i lokalne zajednice trebaju da preuzmu vodstvo u pokretu i da započnu promjene i po tom pitanju, jer djelovanje gradonačelnika, načelnika i njihovog osoblja je od velike važnosti", istakla je Gehrig.

U okviru radionice predstavljene su i najznačajnije EU-direktive, koje su vezane za općine te gradonačelnike i načelnike na temu energetske efikasnosti, a koje je predstavio Davor Sušić, DELTER trener za energetsku efikasnost, pojasnivši prisutnim kako su direktive vrlo jasne. "Do 2020. godine cilj je 20 posto poboljšati EE, 20 posto dobiti energije iz obnovljivih izvora i 20 posto smanjiti emisiju gasova (CO2)".

Veliku pažnju prisutnih izazvala je i prezentacija gradova koji imaju najbolje prakse EE na zapadnom Balkanu, sa fokusom na aspekte uštede predstavljena od strane Nenada Pavlovića, glavnog inžinjera za energetiku Delter projekta, koji je ovom prilikom rekao kako je za sve neophodna zakonska regulativa koja će tjerati potrošače na racionalno ponašanje.

Energetska efikasnost kao novo poslovno polje

U popodnevnim satima održana je i druga Delter radionica pod motom „Energetska efikasnost kao novo poslovno polje“ za sve studente kako bi im se pružio poticaj za njihove planove i buduće karijere. Prezentaciju su održali dekan i profesor Arhitektonskog fakulteta u Banjoj Luci, prof. Milenko Stanković te supervizor DELTER-ovog arhitektonskog takmičenja, arhitekta Mensur Demir.

Stanković je kazao kako želi studente da motiviše za jedno novo naučno polje koje će stvoriti nova radna mjesta i koje će obezbjediti sredstva promišljanjem na većem nivou kroz asimetričnu ravnotežu.

O okviru radionice promovisan je i arhitektonski studentski konkurs, koji uključuje apsolvente sa Univerziteta u Banja Luci i u Sarajevu, koji trebaju dostaviti idejna rješenja za obnovu dječjeg vrtića „Vitez“ u Vitezu.

Mensur Demir, mladi arhitekta, smatra da je Delter-ov konkurs za obnovu dječjeg vrtića višestruka prilika za edukaciju o energetskoj efikasnosti, pojašnjavajući kako će apsolventi arhitektonskih fakulteta u Sarajevu i Banja Luci raditi na konkretnom primjeru, pripremajući se za nove izazove i trendove u praksi dok će krajnji korisnici - mališani i njihovi roditelji biti inspirisani i informirani o neophodnosti primjene principa energetske efikasnosti u njihovom okruženju radi oblikovanja zdravije životne sredine i racionalnijeg ophođenja ka potrošnji energije.

DELTER projekat je ovom prilikom distribuirao publikaciju „Energetska efikanost za svakoga – mali savjeti za velike uštede“ koja podsjeća na racionalno korištenje energije a što naravno donosi manje račune. Ove korisne informacije možete pronaći i na web izdanju projekta www.delter.eu

Iskustva gradova

Samom činjenicom da su se pozivu na radionice Deltera odazvali mnogi gradonačelnici i njihovi zamjenici, još jednom je potvrđena spremnost i volja da se radi na promjenama u općinama.

Grad Banja Luka pionir u energetskoj efikasnosti u BiH već je imao veliku korist od Delter projekta, što je potvrdila i Ljubica Milanović, šef odsjeka za evropski razvoj i investicije Grada Banja Luka. Edukovali su energetske menadžere u lokalnoj zajednici, a već u januaru 2013. godine će podnijeti prvi izvještaj Briselu o EE.

Jedan od devet gradova u BiH koji učestvuje u Delter-ovom projektu je i Brčko koje radi na utopljavanju školskog objekta i zamjeni kotlovnice. Miroslav Gavrić, gradonačelnik Distrikta Brčko kaže kako su već u fazi izbora izvođača radova, a samom realizacijom projekta napravit će uštede energije od 30 do 50 posto.

I Općina Travnik je, ističe načelnik Admir Hadžiemrić, ozbiljna u ostvarivanju ciljeva o EE, a primjerom na zgradi Općine su pokazali koliko je EE isplatljiva.

Pored radionica Delter projekta istog dana je i GIZ projekat energetske efikasnosti upriličio radionicu za pozvane načelnike iz cijele BiH koji su potpisnici Sporazuma gradonačelnika s ciljem da se raspravlja o različitim temama. Na kraju radionice u skladu sa primjerima iz drugih zemalja, prisutni potpisnici napravili su dokument o namjeri osnivanja „Kluba potpisnika Sporazuma načelnika u BiH“.

Drugi dan konferencije završen je Delter prijemom u Hotelu Bosna s ciljem umrežavanja gdje su domaći gosti imali priliku ostvariti direktne kontakte sa međunarodnim gostima „Dana energetske efikasnosti Banja Luka 2012“ iz Njemačke, Ukrajine i iz susjednih zemalja Balkana.

BiH na putu ispunjavanja zadatih ciljeva

Dani „Energetske efikasnosti“ u Banjoj Luci završeni su svečanom konferencijom koju je organizovao Grad Banja Luka i na kojoj je učešće uzelo preko 200 domaćih i stranih eksperata.

(Johann Hesse)

Jedan o ključnih govornika bio je Johann Hesse, šef Sekcije Operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji Evropske unije u BiH koji je naglasio kako je Delegacija EU u svakom smislu uz BiH na njenom putu ispunjenja zadatih ciljeva.

„Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije se moraju promatrati u kontekstu naše obveze u EU za smanjenje emisije stakleničkih plinova do 2050, 80-95% ispod niova iz 1990. Ovo su ambiciozni ciljevi. Drago nam je da vidimo da je BiH na putu da ispuni te ciljeve. BiH je predala vrlo dobar nacrt državnog akcionog plana za energetskoj efikasnosti. Pozdravljamo dobru saradnju između entiteta i države u tom pogledu.“

U okviru svečane konferencije predstavljena su i iskustava susjedne Hrvatske u oblasti javnih institucija, gdje su za godinu dana napravljene uštede od 100.000 eura bez ulaganja, jednostavno promjenom ponašanja. Drago Tropčić, vođa projekta Karlovačke županije pojasnio je kako su uštede nastale jednostavno, tako što su djeca počela zatvarati vodu, gasiti svjetlo kada idu na odmor. „Ljudi su jednostavno shvatili da im takva vrsta ponašanja donosi veliku korist i mi smo tu korist izrazili novčano.“

Da je razmjena iskustva veoma važan faktor kada je u pitaju EE kazao je i dr. Hans Wolf Zirkwitz iz odjela za zaštitu životne sredine koji je predstavio naselje sa niskim stepenom potrošnje „Behnstadt Heidelberg“ gdje je planirana izgradnja pasivnih kuća. Primjer ovog njemačkog naselja kako kaže Zirkwitz je primjenljiv i za BiH u kojoj bi se mogle graditi četvrti koje mogu funkcionisati na sličan način i gdje se mogu ujediniti tri aspekta, odnosno klima, građevina i privreda.

(Drago Tropčić)

Dr. Ludger Eltrop, direktor Instituta za energetsku efikasnost Univerziteta u Stuttgart-u govoreći o sistemu pametnih mreža naglasio je kako su iste primjenjive i za BiH.

Ovogodišnji Dani energetske efikasnosti Banja Luka 2012. godine, pružili su odličnu mogućnost domaćim i međunarodnim predstavnicima gradova i ekspertima za razmjenu ideja i informacija na temu energetske efikasnosti.

Jačanje kapaciteta opštinskih službenika u BiH

EU finansira DELTER projekat kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2007 i 2008) u iznosu od 2,5 miliona eura. Obezbjeđeno je i dodatnih 400.000 eura iz IPA fonda za 2008. godinu. Cilj projekta je povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima u BiH.

Podsjećamo, prošle godine, 25 općina iz oba entiteta i Brčko distrikta imali su priliku da apliciraju za male demonstracione projekte DELTER projekta. Devet općina je uspješno ispunilo uslove konkursa, te će iste dobiti punu tehničku podršku pri realizaciji projekata energetske efikasnosti. Svih 25 općina koje su aplicirale, pozvane su da učestvuju u DELTER treninzima, a cilj Delter-a jeste podrška te osposobljavanje općina/opština za apliciranje sredstava neovisnih od zvaničnog budžeta. Prošle godine DELTER projekat organizovao je treninge u Konjicu te na Vlašiću. U mjesecu martu 2012. godine DELTER projekat je održao treninge za jačanje kapaciteta opštinskih službenika u Bihaću, Međugorju te u Bijeljini.

"Učešće na treningu uzeli su opštinski službenici iz 21 grada, a Delter projekat planira krunisati započeti rad prvim zajedničkim treningom za sve učesnike krajem juna u Tesliću", naglasila je Amila Saleš, PR Delter projekta.

I za kraj da utvrdimo gradivo - Promjena navika nije teška a vodi smanjenju utroška energije i donosi manje račune. Uživajte u suncu i danas. Budite energetski efikasniji.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti