Uspješno okončani pregovori za transport gasa preko Mađarske za 2018.

08.12.2017. 10:43 / Izvor: Fena
Uspješno okončani pregovori za transport gasa preko Mađarske za 2018.

Uprave BH-Gasa i mađarskog transportera FGSZ-a jučer su na sastanku u Budimpešti, u sjedištu FGSZ-a, potpisale aneks ugovora o transportu prirodnog gasa.

Uprave BH-Gasa i mađarskog transportera FGSZ-a jučer su na sastanku u Budimpešti, u sjedištu FGSZ-a, potpisale aneks ugovora o transportu prirodnog gasa preko Mađarske za 2018. godinu.

"Potpis aneksa rezultat je napora koje je BH-Gas uložio u proteklih šest mjeseci u kontekstu da uslovi i odredbe transporta ostanu na istom cjenovnom nivou kao u ovoj godini", saopćeno je iz ove kompanije.

To znači da je sa aspekta dnevnih potreba BH-Gasu  na raspolaganje transportni kapacitet od 1,5 miliona Sm3, što je dovoljno za dnevne potrebe potrošača u FBiH, a u kalkulaciji cijene koštanja ovaj kalkulativni element će biti nepromjenjen u 2018. godini i to su dvije najbitnije odrednice ovog aneksa.

Uzimajući u obzir da je u proteklim danima produžen ugovor sa ruskim isporučiocem Gazprom Exportom za 2018. godinu i potpisanim aneksom sa mađarskim transporterom osigurane  su potrebne količine i transport gasa, te ostaje još neriješeno pitanje ugovora o transportu prirodnog gasa preko Republike Srbije.

BH-Gas, kako se navodi u saopćenju, u proteklih godinu dana uložio je ogromne napore u osiguranju količina i transporta prirodnog gasa i oni su rezultirali pozitivnim ishodom sa Gazpromom i FGSZ-om, dok je dogovor sa Srbijagasom uslovljen nekim drugim nekomercijalnim elementima, kao što je npr.uvođenje operatora u Republici Srpskoj koji može ograničavati količine gasa za potrebe Federacije BiH.

BH-Gas je u svojim komentarima predloženog zakona o gasu na državnom nivou naglasio da prejudiciranje zakonskih rješenja ili neadekvatna zakonska rješenja mogu dovesti potrošače u FBiH u nezavidan položaj sa aspekta dnevnih količina i cijena transporta.

"BH-Gas još nema naznaka o konačnom ishodu uzajamno dostavljenih prijedloga između BH-Gasa i Srbijagasa, ali se nadamo da će uz podršku nadležnih institucija i ovo pitanje biti rješeno za dobrobit svih potrošača ovog energenta, ali i u cilju osiguranja zaštite okoliša", navodi u saopćenju direktor BH-Gasa Jasmin Salkić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti