Uspješno povezivanje dijaspore i domaćih kompanija

12.08.2016. 11:49 / Izvor: Akta.ba

U Sarajevu je jučer održan networking događaj u cilju povezivanja predstavnika iz dijaspore i domaćih institucija.

Restart - poslovna ambasada za bh.dijasporu, uz podršku fonda Market Makers i Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, organizirala je sinoć u Sarajevu svoj najveći događaj umrežavanja za sve koji su zainteresovani da BiH naprave boljim mjestom za život i rad, bilo da se radi o pristupu kompanija novom tržištu, ulaganjem u projekte /startupe u Bosni i Hercegovini ili podršci inicijativama za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

Događaju je prisustvovalo oko 150 učesnika iz BiH I dijaspore.

"Ovaj događaj je odličan metod da povežemo organizacije i pojedince diljem svijeta da dođu sa idejama i nađu partnere za svoje projekte, ističu u timu Restart, poslovne ambasade za bh.dijasporu", kazao je za Akta.ba Salih Musić, direktor Restarta. 

Dodaje da iako  mnogi imaju sumnje, tim Restarta smatra da je u Bosni i Hercegovini moguće uspostaviti uspješnu firmu sa visokokvalitetnim osobljem koje može ponuditi usluge prema potrebama svjetskih tržišta.

Tome svjedoče i brojni primjeri ulaganja iz dijaspore u kompanije koje danas rade za internacionalne klijente u Americi, zapadnoj Europi, Australiji i drugim zemljama svijeta.

Ipak, radi se samo o ličnim inicijativama, a za velike korake i velike investicije potrebno je formirati "ekosistem", kompletnu infrastrukturu koja će raditi na mijenjanju slike Bosne i Hercegovine, kao ratom poharane zemlje pune sukoba, u destinaciju za biznis., naveo je on. 

Smatra da iako puna određenih nedostataka, BiH ima i velike prednosti ali i mogućnosti za razvoj biznisa."Stoga je bitno okupiti sve ključne aktere koji će svojim zajedničkim nastojanjima, upornim radom, te kvalitetnim projektima kreirati preduslove za ekonomski razvoj naše zemlje", kazao je Musić. 

Događaj je rađen u saradnji sa organizacijama APU Network - Švedska, i-platforma - Švicarska, Stećak - Norveška i mnoge druge. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti