Uspješno završen samit energetike, usvojeno osam zaključaka

07.03.2020. 09:51 / Izvor: SRNA
Uspješno završen samit energetike, usvojeno osam zaključaka

Samit je trajao dva dana, okupio je oko 80 predavači i 424 učesnika iz svih zemalja okruženja.

Prvi samit energetike u Trebinju pod nazivom "Energetska budućnost zapadnog Balkana" uspješno je završen, a naučni odbor koji je pratio sve panele definisao je osam zaključaka u formi nacrta koje će razraditi u narednih 15 dana, rekao je generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović.

Petrović je ocijenio da je Samit bio sadržajan i da je okupio brojne kvalitetne učesnike i moderatore koji su kvalitetno vodili devet panela.

On je naveo da će naučni odbor utvrditi i na koje adrese da se upute zaključci.

Petrović je istakao da je u zaključcima posebna važnost data uvezivanju privrede, politike i nauke u regionu, a u sklopu toga biće formirane i radne grupe.

On je naveo da je jedan od najvažnijih zaključaka Samita da se isključivo koriste potencijali iz obnovljivih izvora energije i da se to afirmiše.

"Razmatrana je i varijanta energetske efikasnosti u smislu da domaćinstva, odnosno javni sektor može da emituje energiju iz svog izvora, ali isto tako i da troši iz distributivne mreže i u tom smislu je potrebno uraditi određene zakonske izmjene, prvenstveno na nivou BiH u okviru Uprave za indirektno oporezivanje i načina oporezivanja energije", istakao je Petrović.

Prema njegovim riječima, poseban akcenat stavljen je i na poslovanje berzi u ovom regionu, na uticaj pametnih tehnologija na sve segmente energetike, te E-mobilnosti digitalne transformacije.

"Data je važnost i pravnoj legislativi, odnosno zakonskim okvirima neophodnim da bi se što prije moglo doći do javno-privatnog partnerstva, ali i jačeg razvoja investicija na zapadnom Balkanu jer se procijenilo da se to prilično sporo dešava i ima mnogo kočnica u svim zemljama", istakao je Petrović.

On je naveo da je najvažnije da ovaj region bude zajedno kada je u pitanju energetika, jer se tako moguće oduprijeti globalizaciji. "Na ovaj način mogu i privreda i građani da osjećaju stabilnost iz energetskog sektora", kaže Petrović.

Petrović je zaključio da je ovo bio regionalni samit koji će imati pozitivne i dalekosežne poruke ne samo za region nego i šire i zahvalio svim učesnicima.

Samit energetike u Trebinju organizovali su "Elektroprivreda Republike Srpske", Grad Trebinje i preduzeće SET, uz podršku Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Samit je trajao dva dana, okupio je oko 80 predavači i 424 učesnika iz svih zemalja okruženja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti