Uspostava ažurne zemljišne knjige uslov razvoja KS

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uspostava ažurne zemljišne knjige uslov razvoja KS

10.12.2019. 13:04 / Izvor: Akta.ba

"Nastavak uspostave zemljišne knjige kroz projekat registracije nekretnina i sistemskog ažuriranja podataka zemljišne knjige i katastra" tema je radnog sastanaka održanog danas u Općini Vogošća.

Na radnom sastanku učestvovali su načelnici općina iz Kantona Sarajevo, njihovi saradnici koji neposredno rade na poslovima katastra i imovinsko-pravnih odnosa, pomoćnik direktora federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove te predstavnici Općinskog suda u Sarajevu, saopćeno je iz Općine Vogošća.

Jedinstven je zaključak da se radi o značajnom projektu čijom realizacijom će se uvesti više reda u imovinsko-pravne odnose i sinhronizirati podaci u zemljišnoj knjizi i katastru. Konstatovano je kako je projekat uspješno realizovan, te da je u ovom trenutku harmonizirano oko 85 posto podataka, a ostatak bi trebao biti finaliziran do kraja trajanja projekta.

Projekat se provodi u saradnji sa Svjetskom bankom i Švedskom agencijom SIDA. Produžen je do sredine 2020. godine, a početak nove faze planiran je za juli 2020. godine, kao i trajanje nove faze projekta do kraja 2022. godine.  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti