Uspostava ažurne zemljišne knjige uslov razvoja KS

10.12.2019. 13:04 / Izvor: Akta.ba
Uspostava ažurne zemljišne knjige uslov razvoja KS

Na radnom sastanku učestvovali su načelnici općina iz Kantona Sarajevo, njihovi saradnici koji neposredno rade na poslovima katastra.

"Nastavak uspostave zemljišne knjige kroz projekat registracije nekretnina i sistemskog ažuriranja podataka zemljišne knjige i katastra" tema je radnog sastanaka održanog danas u Općini Vogošća.

Na radnom sastanku učestvovali su načelnici općina iz Kantona Sarajevo, njihovi saradnici koji neposredno rade na poslovima katastra i imovinsko-pravnih odnosa, pomoćnik direktora federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove te predstavnici Općinskog suda u Sarajevu, saopćeno je iz Općine Vogošća.

Jedinstven je zaključak da se radi o značajnom projektu čijom realizacijom će se uvesti više reda u imovinsko-pravne odnose i sinhronizirati podaci u zemljišnoj knjizi i katastru. Konstatovano je kako je projekat uspješno realizovan, te da je u ovom trenutku harmonizirano oko 85 posto podataka, a ostatak bi trebao biti finaliziran do kraja trajanja projekta.

Projekat se provodi u saradnji sa Svjetskom bankom i Švedskom agencijom SIDA. Produžen je do sredine 2020. godine, a početak nove faze planiran je za juli 2020. godine, kao i trajanje nove faze projekta do kraja 2022. godine.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti