Uspostava uzajamnosti između BiH i ostalih država regiona

15.03.2016. 11:42 / Izvor: Akta.ba
Uspostava uzajamnosti između BiH i ostalih država regiona

Na Biznis forumu koji se prošle sedmice održao na Kopaoniku, jedan od panela bio je posvećen Regionalnoj saradnji i unapređenju konkurentnosti.

Na Biznis forumu koji se prošle sedmice održao na Kopaoniku, jedan od panela bio je posvećen Regionalnoj saradnji i unapređenju konkurentnosti. Panel je vodio predsjednik Privredne Komore Srbije, Marko Čadež a učesnici panela su bili predstavnici privrednih komora regiona ex. Yu (Makedonije, BiH, Crne Gore) kao i Dragan Mikerević, profesor Ekonomskog fakulteta Banja Luka i Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju.

Mirko Vincetić iz bosanskohercegovačke kompanije Imo Junior je kao aktivan posmatrač panela podržao ujedinjene napore komora regiona da zajedničkim djelovanjem unaprijede poslovnu saradnju unutar regiona. On je istakao da je preteča sadašnjeg uticajnog Nordijskog vijeća Ministara, bila upravo Asocijacija privrednih komora nordijskih zemalja.

Suština diskusija ovog panela odnosila se predloge kako da se ukinu administrativne i druge prepreke država regiona u cilju njihove bolje međusobne saradnje, kako bi ta saradnja pospješila pojedinačnu konkurentnost svake od država regiona, kao i kako bi pojedinačno povećanje konkurentnosti doprinijelo povećanju konkurentnosti čitavog regiona.

"Jedan od zaključaka panela odnosi se na poziv svim državama regiona da uspostave bilateralnu uzajamnost o vraćanju PDV-a što će doprinijeti povećanju konkurentnost. Pozitivan primjer je Srbija jer je uspostavila bilateralnu uzajamnost sa svim državama regiona kao i sa Turskom. Negativan primjer je Bosna i Hercegovina koja nema uspostavljenu uzajamnost  sa državama regiona. Razlog tome se nalazi u činjenici da je podzakonski akt, Pravilnik o PDV-u BiH derogirao zakonom normirana prava iz Zakona o PDV-u BiH. Potpuno je nejasno zašto Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH ne usvoji Predlog Twinning grupe EU o izmjeni Pravilnika o PDV-u i na taj način stvori uslove za neuporedivo veću konkurentnost bh. kompanija. Izmjena Pravilnika omogućit će pravni okvir da BiH uspostavi uzajamnost sa svim državama regiona. Hrvatska treba da uspostavi uzajamnost sa Makedonijom, sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, a Slovenija treba da uspostavi uzajamnost sa Bosnom i Hercegovinom. U cilju povećanja konkurentnosti Koridora 10, Hrvatska treba da uspostavi uzajamnost sa Turskom. To bi dovelo da Koridor 10 na cijeloj trasi puta kroz bivšu Jugoslaviju bude neuporedivo konkurentniji od Koridora 4 (Rumunija-Bugarska) i to za sve kamione iz Turske, Makedonije i Rumunije. Istovremeno, sve države regiona treba da uspostave uzajamnost sa Švajcarskom i 11 država EU, koje insistiraju na tzv. uzajamnosti o vraćanju PDV-a. To su: Mađarska, Grčka, Italija, Španija, Portugal, Poljsla, Češka, Slovačka, Rumunija, Bugarska, Njemačka. Pozitivan primjer je Makedonija koja je uspostavila uzajamnost sa Njemačkom, Švajcarskom, Bugarskom i Poljskom", saopćili su iz kompanije Imo Junior, napominjući kako je sadržaj dio iz predloga zaključka o uspostavi uzajamnosti do kojeg je došao Mirko Vincetić iz kompanije Iimo Junior iz BiH

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti