Uspostaviti efikasnu i kvalitetnu ekonomsku diplomatiju

03.06.2014. 08:30 / Izvor: SRNA
Uspostaviti efikasnu i kvalitetnu ekonomsku diplomatiju

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić izjavio je jučer u Sarajevu da je potrebno hitno uspostaviti efikasnu i kvalitetnu ekonomsku diplomatiju BiH.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić izjavio je jučer u Sarajevu da je potrebno hitno uspostaviti efikasnu i kvalitetnu ekonomsku diplomatiju BiH. Egrlić je pred početak 3. Međunarodne konferencije "Ekonomska diplomatija i internacionalizacija" rekao novinarima da će nadležni organi vlasti i Spoljnotrgovinske komore BiH učiniti mnogo da u narednom periodu bude formirano kvalitetno tijelo koje može da koordiniše ekonomskom diplomatijom.

"Ekonomska diplomatija mora biti u službi privrednicima i mora im otvoriti prozor u svijet. Ono što smo do sada imali nije bilo dovoljno i nije bilo dovoljno kvalitetno", smatra Egrlić. Prema njegovom mišljenju, političari moraju da shvate da je najveći interes BiH da u diplomatsko-konzularnim predstavništvima /DKP/ BiH u svijetu sjede kvalitetni, stručni i sposobni predstavnici privrede i zemlje.

Egrlić je istakao da većina zemalja u Evropi i svijetu ima u svim DKP-ovima odjeljenja ekonomske diplomatije, a da to BiH nema. On je naveo da je organizovanje ovakvih skupova način na koji će se skrenuti pažnja domaćoj javnosti da je neophodno raditi na uspostavljanju ekonomske diplomatije.

"Ovo je način da na ovom skupu govorimo o iskustvima drugih zemalja, šta su ekonomske diploamtije u drugim zemljama učinile za svoje privrednike i svoju zemlju", dodao je Egrlić. Pomoćnik ministra inostranih poslova BiH Mitar Kujundžić smatra da DKP-ovi BiH u inostranstvu rade na ekonomskoj promociji i da je to jedan od njihovih osnovnih poslova.

"Oni odgovaraju svojim poslovima shodno onome čime raspolažu. Oni su izvršili svaki zadatak i instrukciju koji su im dostavljeni. Trudićemo se u narednom periodu da to bude i bolje", rekao je Kujundžić.

Prema njegovom mišljenju, njima najviše trebaju ulazne informacije šta oni iz BiH u državi prijema trebaju da predstave i koju informaciju trebaju da prenesu nazad. "Osnovni zadatak ekonomske diplomatije je da uspostavi kontakt i da ga olakša, a dalje je sve do privrednih subjekta", pojasnio je Kujundžić.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Međunarodnog centra za promociju preduzeća /ICPE/ Janez Podobnik smatra da, kad je riječ o ekonomskoj diplomatiji, BiH treba da uči od drugih zemalja i da izabere svoj model. "Ova konferencija je platforma i šansa za dijalog između diplomata i privrede, da privrednici kažu šta očekuju od diplomata, a da oni kažu šta znaju da pomognu privredi", naglasio je Podobnik.

Prema njegovim riječima, ekonomska diplomatija može da pomogne i u situacijama prirodnih katastrofa kakve su nedavno pogodile BiH, čineći to uz saradnju eksperata na svim nivoima.

On je dodao da će doći i ekspert iz Slovenije koji će predstaviti na koji način se Slovenija nosila sa poplavama kada su je zadesile i kako je rješavala probleme.  Na početku skupa prisutnima se obratio i šef Delegacije EU u BiH  Peter Sorensen.

Organizator dvodnevne konferencije je ICPE, u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova BiH, Spoljnotrgovinske komore BiH i Ministarstvom inostranih poslova Slovenije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti