Uspostavlja se grad preduzetništva

25.09.2014. 10:57 / Izvor: eKapija.ba
Uspostavlja se grad preduzetništva

Cvijanovićeva je istakla da će u narednom periodu biti utvrđena lokacija za uspostavljanje grada preduzetništva i da bi zakoni, kojima se tretira ova oblast, trebalo da budu poboljšani podzakonskim aktima.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i direktor specijalnog projekta preduzetničkih gradova Babson fakulteta iz Bostona, Shanker Singham, potpisali su jučer u Banjaluci pismo namjere o saradnji Vlade Republike Srpske sa ovim fakultetom.

Cvijanović je izjavila da se pismo namjere o saradnji odnosi na uspostavljanje grada preduzetništva u Republici Srpskoj, na lokaciji koja će biti utvrđena u narednom periodu.

Prema njenim riječima, cilj saradnje je uspostavljnje povoljnog poslovnog ambijenta koji će motivisati strane i domaće investitore da ulažu, a Babson fakultet je jedan od najpoznatijih fakulteta u SAD koji se bavi razvojem preduzetničkih inicijativa.

Ona je najavila da će u narednom periodu biti formirane radne grupe koje će razmotriti postojeće zakonodavstvo i dati predloge za njegovo unapređivanje, izabrati lokaciju za grad preduzezništva, te prve partnere za saradnju.

Također, naglasila je da je grad preduzetništva moguće formirati u blizini Banjaluke, ali i Trebinja.

"To bi trebalo da bude demonstracija, kako treba da izgleda jedan stimulativni ekonomski prostor, gdje je čak i u vrujeme krize moguće obezbijediti ekonomski rast“, rekla je predsjednica Cvijanović.

Ona je dodala da će ovaj projekat biti realizovan u nekoliko koraka, kao odgovor na probleme koje je donijela globalna ekonomska kriza.

Singham je ocijenio da je za Babson fakultet veoma važna saradnja sa Vladom Republike Srpske.

"Nadam se da ćemo pokrenuti ekonomsku mašineriju i da će ovaj prostor ići ka prosperitetu. Sigurno je da je Vlada Republike Srpske inovativna, jer se prva na Balkanu odlučila na formiranje grada preduzetništva, o čemu ćemo informisati potencijalne investitore", rekao je Singham.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti