Uspostavlja se novi nadzor uvoza u SAD

23.05.2014. 14:39 / Izvor: eKapija.ba
Uspostavlja se novi nadzor uvoza u SAD

Novim sistemom sigurnosti hrane predviđene su preventivne kontrole i to u cijelom lancu "od farme do stola". Preventivne kontrole potrebne su za bilo koji događaj nenamjerne ili namjerne kontaminacije hrane koji se može predvidjeti.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještena je od Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine da je produžen rok za komentare na Propise proizašle iz Zakona o modernizaciji sigurnosti hrane. S tim u vezi, Agencija je uputila obavijest o izvršenoj analizi.

U obavijesti se navodi da je u području sigurnosti i zaštite hrane u Sjedinjenim Američkim Državama početkom 2011. godine na snagu stupio Zakon o modernizaciji sigurnosti hrane (The Food Safety Modernization Act – FSMA), kojem je glavna svrha spriječiti bolesti koje se prenose hranom. Glavne teme ovoga zakonodavstva su preventiva, inspekcije, usklađenost i odgovor, osnažena partnerstva te sigurnost izvoza. Primjena FSMA imat će veoma veliki utjecaj na globalni sistem trgovine hranom.

Novim sistemom sigurnosti hrane predviđene su preventivne kontrole i to u cijelom lancu „od farme do stola“. Preventivne kontrole potrebne su za bilo koji događaj nenamjerne ili namjerne kontaminacije hrane koji se može predvidjeti, a prerađivači hrane morat će identificirati, provesti i pratiti preventivne kontrole.

Uspostavlja se i novi nadzor uvoza, a uvoznici sada moraju osigurati da njihovi strani dobavljači imaju uspostavljene odgovarajuće preventivne kontrole. Također, nova su pravila i alati za Upravu za hranu i lijekove – US FDA (US Food and Drug Administration).

Inače, FDA novim zakonom stiče mogućnost stvaranja novih prehrambenih standarda i pravila kako bi se spriječile bolesti koje se prenose hranom. Američka industrija je veoma dobro prihvatila praksu zaštite hrane. Mnoge odbrambene mjere već postoje, potrebno je tek unaprijediti nekoliko nedostataka i evidentirati različite postojeće i nove mjere na jednom mjestu. Također, prepoznate su i koristi kao što je konkurentna prednost, smanjenje ekonomskih gubitaka te spremnost na bilo kakve promejne propisa.

Za razliku od sigurnosti hrane (Food Safety), koja je zaštita od slučajne i nenamjerne kontaminacije ili osiguranja hrane (Food Security) koje se odnosi na osiguranje dostupnosti kvalitetne hrane u dovoljnim količinama, zaštita hrane (Food Defense) se bavi zaštitom hrane od namjerne kontaminacije hemijskim, biološkim, radiološkim i drugim tvarima za koje postoji mala vjerovatnoća da bi mogli biti prisutni u hrani, pri čemu se posebno cilja na prijetnje vezane uz:

• sabotažu malih razmjera kakvu bi mogli počiniti nezadovoljni zaposlenici

• prevaru s hranom (proizvođači i prerađivači koji namjerno krivotvore, lažno brendiraju i podvaljuju u cilju protupravnog stjecanja dobiti),

• domaći ili strani terorizam

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti