Uspostavljanje boljih veza na Balkanu

25.07.2017. 15:22 / Izvor: Akta.ba
Uspostavljanje boljih veza na Balkanu

Predsjednik Tajani kazao je da su lideri Balkana zajedno sa čelnicima EU dogovorili da se usaglase o paketu infrastrukturnih projekata.

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić učestvovao je na sastanku „Poslovne mogućnosti u Crnoj Gori sa fokusom na oblast infrastrukture“ održanom 19. jula 2017. godine u Privrednoj komori Crne Gore, a povodom prve posjete predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija Crnoj Gori realizovane u okviru nove Strategije evropske ekonomske diplomatije Evropskog parlamenta.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je kazao da je, od izbora na tu dužnost, u prvoj posjeti nekoj zemlji koja nije članica EU, te da planira posjetiti i ostale zemlje zapadnog Balkana uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Govoreći o nedavnom samitu u Trstu, predsjednik Tajani kazao je da su lideri Balkana zajedno sa čelnicima EU dogovorili da se usaglase o paketu infrastrukturnih projekata u sektoru transporta i energetike. Sve navedeno ima za cilj uspostavljanje boljih veza unutar Regiona kao i između Balkana i ostatka Evrope.

Učešće u radu skupa uzeli su i predjsednici privrednih komora zemalja zapadnog Balkana, koji su najavili online investicionu platformu i preporuke poslovne zajednice za uklanjanje barijera boljem poslovanju i jačanju regionalne ekonomske saradnje, kao proizvode nedavno osnovanog Sekretarijata Komorskog investicionog foruma. Takođe je istaknuto očekivanje nastavka podrške parlamentaraca aktivnostima ove regionalne platforme. Predsjednik Tajani je potvrdio da će Evropska unija podržati dalji razvoj infrastrukture i privatnog sektora Zapadnog Balkana, dolazak novih investitora u region i pomoći u otvaranju i proširenju mogućnosti za korišćenje alternativnih izvoza finansiranja investicija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti