Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uspostavljanje fonda solidarnosti - suštinska stvar

12.06.2014. 08:08 / Izvor: SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je jučer da je suštinska stvar u predloženim rješenjima za sanaciju šteta od poplava uspostavljanje Fonda solidarnosti za obnovu Srpske.

Nakon sastanka sa gradonačelnicima i načelnicima gradova i opština koje su nastradale u poplavama, odnosno koji su imali vanrednu situaciju na svom području, Cvijanovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da je Fond solidarnosti, prema predloženim rješenjima, podijeljen na nekoliko sekcija.

"Naravno, prva očekivanja odnose se na naša domaćinstva i građane koji očekuju da dobiju neposrednu pomoć u iznosu od 5.000 KM. Odmah nakon sjednice Narodne skupštine na kojoj bude usvojen zakon o ovom fondu, kao i svi drugi zakoni koji su u funkciji realizacije tog zakona, počeće se sa emitovanjem vaučera kako bi se ljudima omogućila nabavka namještaja i najpotrebnijih stvari", naglasila je Cvijanovićeva, dodavši da će svi detalji u vezi sa tim biti precizirani podzakonskim aktima.

Premijer Republike Srpske je naglasila da je Vlada dobila podršku socijalnih partnera za mjere sanacija koje provodi, što je, kako je ocijenila, od velikog značaja.

"Ovo je vrijeme kad svi treba da se okupimo i zajedno radimo na sanaciji štete – i lokalni i republički nivo, privrednici, sindikat i penzioneri. Uspjeli smo to postići i zbog toga sam zadovoljna, jer je to znak zrelosti društva", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su se na jučerašnjem sastanku nametnula i pitanja kvaliteta odbrambenog sistema zaštite od poplava, navodeći da sve upućuje da određene stvari u tom segmentu moraju biti preprojektovane, modifikovane i revidirane.

Cvijanovićeva je istakla da postoji saglasnost da se grade odbrambeni sistemi koji će obezbijediti veći stepen sigurnosti opština i stanovništva.

Ona je dodala da će finansijska situacija u lokalnim zajednicama, kao i na nivou Republike biti otežana u budućem periodu, ali da postoje očekivanja da će, kada je riječ o budžetima, doći do stabilnijih vremena.

Premijer Srpske je navela da postoji i briga za zdravstveni sektor, te da treba obezbijediti da sve prođe bez velikih zdravstvenih problema i epidemija.

"Znamo da je pred nama dugotrajan put obnove i sanacije. Obnova je ključna riječ, ali zajedno ćemo rješavati sve probleme i to sam danas rekla načelnicima i gradonačelnicima", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je čelnike lokalnih zajednica upoznala o mjerama Vlade koje se odnose na sanaciju štete, dinamici njihove realizacije, predloženim zakonima koji su upućeni u parlament, kao i na rokove koji se odnose na procjenu štete.

"Na terenu se javljaju određeni problemi u prikupljanju i obradi podataka o procjeni štete, ali je dogovoreno da se taj proces ubrza, jer međunarodne organizacije, uključene u ovaj posao, neće nas čekati. U narednih nekoliko dana moraćemo imati sumirane rezultate, jer je neophodno da se oni stave u format, odnosno jedan dokument koji će biti čitak svakome ko bude dio zajedničke priče u sanaciji poplavljenih područja", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da već ima dosta onih koji će učestvovati u tom poslu, bilo da je riječ o međunarodnim finansijskim organizacijama ili o donatorima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti