Uspostavljanje Tehnološkog parka IT industrije kroz projekt "MarketMakers"

22.07.2016. 14:48 / Izvor: Akta.ba
Uspostavljanje Tehnološkog parka IT industrije kroz projekt 'MarketMakers'

Koordinaciju projektu pružat će SERDA zajednički sa privatnim sektorom i HUB 387 kroz stručnu i profesionalnu pomoć iz same IT industrije.

Vlada Kantona Sarajevo, Ured Helvetas Swiss Intercooperation u BiH, Udruženje HUB 387 i Sarajevska razvojna agencija SERDA potpisali su danas Protokol o međusobnoj saradnji čiji je cilj jačanje konkurentnosti i atraktivnosti Kantona Sarajevo kroz razvoj i podršku IT sektora.

Ured Helvetas Swiss Intercooperation u Bosni i Hercegovini kroz projekt “Market Makers”, a koji je jedan od tri projekta sa svrhom pomoći zapošljavanju ovdje i koji je podržan od švicarske Vlade odabrao je upravo sektor informacionih tehnologija kao prvi sektor ulaganja u svrhu razvoja privatnog sektora i privrednog rasta.

"Kada ostali dijelovi u Bosni i Hercegovini vide šta se dešava u Sarajevu i uvjere se šta je sve moguće učiniti, kakve iskorake praviti, to je svakako ohrabrenje za njih, zato je nama važna ova saradnja i ovakvi projekti. Ovo je oblast sa posebnim razvojnim mogućnostima i vjerujem da ćemo ih zajedno uspjeti  iskoristiti", istakao je Andrew Wilson projekt menadžer švicarskog Ureda u BiH.

Nedovoljna povezanost uprave, nauke i istraživanja i privatnog sektora – industrije, identifikovana je kao jedna od ključnih prepreka za uključivanje potencijalnih investitora tj. krajnjih korisnika u ovom sektoru. Analiza IT sektora  koju je proveo “MarketMarkers” pokazuje da je njegov rast  na godišnjem nivou u BiH preko 10 posto, da se broj zaposlenih u ovom sektoru u zadnje dvije godine povećao za više od 30 posto te da je trenutno ovdje zaposleno oko 12.000 ljudi. Procjene govore da se taj broj može brzo i značajno povećavati.

Upravo zbog toga će u fokusu ove saradnje biti uspostavljanje progresivnog i inovativnog poslovnog modela Centra IT industrije odnosno Tehnološkog parka gdje bi na jednom mjestu, sa svojim znanjem i tehnologijom IT firme i stučnjaci bili podrška razvoju kako samog sektora tako i drugih oblasti i privrednog razvoja.

Vlada Kantona Sarajevo IT sektor svrstava među tri strateške privredne grane na kojima bazira budući privredni razvoj Kantona:

"Koliki je značaj i kakve su mogućnosti općeg razvoja kroz razvoj IT sektora naglašavamo na svakom koraku. Tržište traži mnogo više kadrova ove struke nego što mi kroz naš obrazovni sistem možemo ponuditi i svjesni smo da te procese moramo ubrzavati. Korist je višestruka, od samog zapošljavanja, svaka druga oblast napreduje primjenom naprednih IT tehnologija. Ovdje imamo primjere kroz eletronsko očitovanje vodomjera, elektronskih učionica, elektronskih đačkih knjižica,  zdravstvene evidencije, i još puno toga", rekao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković koji je uz Andrewa Wilsona, Edina Saračevića i Ševkiju Okerića jedan od potpisnika ovog Protokola.On je dodao da je na lokalitetu Šipa predviđena gradnja jednog ovakvog Tehnološkog parka.

Koordinaciju projektu pružat će SERDA zajednički sa privatnim sektorom i HUB 387 kroz stručnu i profesionalnu pomoć iz same IT industrije.

Saradnja potpisnica Protokola će se odvijati u dvije faze.Prva podrazumijeva organizaciju, provođenje i finansiranje izrade Studije sa detaljnim prikazom ekonomskih i finansijskih koristi za razvoj društvene zajednice i ciljne grupe -  nezaposleni mladi i kompanije iz oblasti IT industrije. 

Implementacija Studije predviđena je za drugu fazu, definiše uloge potpisnica protokola, međusobne odnose sa privatnim sektorom, uključivanje akademske zajednice, razvoj i prilagođavanje obrazovnog sistema za potrebe IT sektora, način finansiranja projekta, izgradnju infrastrukture te praćenje i mjerenje rezultata samog projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti