al
Uspostavom Registra biće dostupni podaci o svim zaposlenim u javnom sektoru KS

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uspostavom Registra biće dostupni podaci o svim zaposlenim u javnom sektoru KS

21.02.2019. 12:56 / Izvor: Akta.ba

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Odluke o izradi Registra zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo.

Izradu ovog registra pokrenuta je na inicijativu predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i predstavljat će jedan od važnih alata za uvid u ljudske potencijale i kadrovsku bazu kojom raspolaže javni sektoru u Kantonu Sarajevo. Istovremeno ovo će biti i kontrolni mehanizam trošenja javnih sredstava u segmentu zapošljavanja u cjelokupnom javnom sektoru te kao takav biće i važan alat u prevenciji korupcije. U izradu Odluke aktivno učešće je dao Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, koji će i vršiti nadzor nad njenom implementacijom. 

Registar će obuhvatiti podatke iz radno pravnog odnosa svih zaposlenih u organima uprave i službama, zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji Kantona, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivači Kanton, te u privrednim društvima u kojima Kanton učestvuje sa više od 50 posto ukupnog kapitala .

"I ova Odluka je dio politike nove Vlade o uspostavi kontrolisanog i efikasnog sistema upravljanja raspoloživim resursima i propis je kojim se uspostavlja  veći stepen transparentnosti u javnom sektoru.  Mogućnost da su na jednom mjestu sadržani podaci o zaposlenim  u organima uprave i institucijama sama po sebi pruža dojam otvorenosti rada organa uprave i institucija, smanjuje mogućnost zloupotrebe i ulijeva povjerenje građana u rad javne uprave", istakla je ministrica pravde i uprave u Vladi KS Lejla Brčić te najavila stvaranje šireg zakonskog okvira koji će obavezati javni sektor na javnosti dostupno poslovanje u svim njegovim segmentima.  

Kako bi se izbjegle dileme o mogućoj ugroženosti prava na privatnost važno je imati na umu da se budžet, odnosno finansijski planovi organa i institucija na koje se odnosi ova Odluka, donose ili potvrđuju od strane zakonodavne i izvršne vlasti, uz nužno poštivanje principa transparentnosti utroška javnih sredstava. 

S obzirom da se budžetska i sredstva vanbudžetskih fondova sredstva formiraju iz poreza i drugih prihoda koje plaćaju građani, nesumnjiva je potreba upoznavanja građana sa načinom trošenja tih sredstava, pa i u domenu zapošljavanja u javnom sektoru, kao jednoj od najvećih potrošačkih stavki budžetskih i vanbudžetskih sredstava.

Kao korisnici javnih sredstava zaposleni u javnom sektoru, stoga  ne mogu uživati isti stepen zaštite privatnosti kao što je to moguće u privatnom sektoru. U ovakvi slučajevima, javni interes se stavlja iznad privatnog.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti