Ustavni sud BiH u naredna dva dana odlučuje o ustavnosti Zakona o šumama RS

23.09.2021. 08:11 / Izvor: N1
Ustavni sud BiH u naredna dva dana odlučuje o ustavnosti Zakona o šumama RS

Opozicija i pozicija u RS jedinstvena, već i sama apelacija Ustavnom sudu BiH atak je na Dejtonski mirovni sporazum.

U naredna dva dana Ustavni sud BiH odlučit će o prizivu bošnjačkih izaslanika iz Vijeća naroda RS, kojim traže da se Zakon o šumama Republike Srpske proglasi neustavnim i zabrani primjena zakona do donošenja konačne odluke. I samo podnešenje priziva, u Republici Srpskoj označeno je udarom na Dejtonski sporazum i pravo entiteta. No, ranije presude suda, u slučaju poljoprivredenog zemljišta i voda, potvrdile su kako je država, a ne entitet vlasnik imovine.

Opozicija i pozicija u RS jedinstvena, već i sama apelacija Ustavnom sudu BiH atak je na Dejtonski mirovni sporazum, na Republiku Srpsku i njenu imovinu

Presude drigačije govore

"Ovom apelacijom ne osporava se samo konkretan zakon već i sam Ustav BiH u kojem ne postoji nijedna odredba koja bi BiH priznala pravo vlasništva i gazdovanja šumom i šumskim zemljištem", rekla je predsjednica RS Željka Cvijanović.

No u presudama Ustavnog suda koje su do sada donesene tvrdi se drugačije. Upravo apelanti, delegati Vijeća naroda pozivaju se na Aneks II, prelazne odrdbe, odnosno kontinuitet pravnih propisa po kojima je Ustavni sud ranije reagovao u slučaju poljoprivrednog zemljišta, ali i voda i unurnje plovidbe u RS po kojma "svi zakoni, propisi i sudski poslovnici, koji su na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaće na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti Bosne i Hercegovine".

A nadležni organ, odnosno Parlamentara skupština BiH još uvijek nije donijela Zakon o državnoj imovini.

Sporazum o sukcesiji nedvojbeno pokazuje da je država BiH titular vlasništva nad nepokretnom imovinom koja se raspadom bivše SFRJ nalazila na teritoriji BiH.

Zbog toga je Visoki predstavnik donio privremeni zakon o zabarani raspolaganja državnom imovinom, do donošenja rješenja, a Ustavni sud van snage stavio odredbe nekoliko zakona u RS.

Ni to nije spriječilo Narodnu skupštinu RS da ostavi na snazi i dva puta dopunjava i mijenja Zakon o šumama u kojima se kao tuitular pojavlajuje RS, ne BiH.

Procjena šume 

Početkom oktobra prošle godine Vijeće ministara donijelo je odluku o osnivanju Komisije za državnu imovinu, utvrđivanje i raspodjelu državne imovine, određivanje prava i obaveza Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta BiH u upravljanju državnom imovinom.

Šta ako Ustavni sud potvrdi svoje ranije odluke, odnosno šumsko zemljište označi državnim, iz RS jos u martu dali su odgovor.

Preko 50 površine RS prekriveno je šumom, milion i 280 hiljada hektara. Vrijednost šumskog zemljišta i šume procjenjena je na minimalno 7 milijardi maraka. Ne treba zaboraviti kako je Srbija, najveći kupac obveznica Republike Srpske, a obevznice čine javna dobra, uz ostalo i šume.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti