Uštede do 30%: Policijska tijela BiH će sprovoditi zajedničke javne nabavke

27.03.2014. 15:21 / Izvor: eKapija.ba
Uštede do 30%: Policijska tijela BiH će sprovoditi zajedničke javne nabavke

Dana 27.03.2014. godine, uspješno je realizirano potpisivanje Sporazuma o provođenju tenderske procedure zajedničkih javnih nabavki mrežne i računarske opreme (hardveri i softveri) policijskih tijela BiH.

Danas je uspješno realizirano potpisivanje Sporazuma o provođenju tenderske procedure zajedničkih javnih nabavki mrežne i računarske opreme (hardveri i softveri) policijskih tijela BiH. Ovaj sporazum je sačinila Agencija za policijsku podršku-potporu i ponudila ga na potpis direktorima policijskih tijela BiH. Potpisnici sporazuma su direktor Državne agencije za istrage i zaštitu –SIPA-e Goran Zubac, direktor  Granične policije BiH Vinko Dumančić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović i Jasmin Pilica, direktor Agencije za policijsku podršku.

U  skladu sa Zakonom o Direkciji za koordinaciju  policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH, tenderske procedure javnih nabavki za ovu određenu opremu ubuduće će provoditi Agencija za policijsku podršku, na osnovu godišnjeg plana potreba pojedinih policijskih tijela, što je i definisano navedenim Sporazumom.

Ovakav postupak provođenja zajedničkih nabavki omogućit će standardizaciju informatičke opreme policijskih tijela BiH i ostvarivanje ušteda u Budžet, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Značajne uštede koje se mogu postići uz smanjenje koruptivnih rizika ne treba posebno elaborirati, jer su zajedničke nabavke različitih policijskih agencija već ustaljena, dobra praksa u mnogim evropskim državama. Grube procjene pokazuju da se mogu postići uštede između 10-30%, u zavisnosti od količina opreme koja se nabavlja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti