Usvojen budžet Općine Novi Grad od 43.122.000 KM

05.11.2021. 07:41 / Izvor: Akta.ba
Općina Novi Grad

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo, na 8. radnoj sjednici usvojilo je Nacrt budžeta Općine za narednu godinu u iznosu od 43.122.000 KM.

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo, na 8. radnoj sjednici usvojilo je Nacrt budžeta Općine za narednu godinu u iznosu od 43.122.000 KM.

Nacrt budžeta bit će upućen u javnu raspravu koja će trajati 21 dan, a materijal će biti dostupan na zvaničnoj web stranici Općine, te će biti objavljen i u jednim dnevnim novinama, tako da će svi oni koji budu zainteresirani imati priliku vidjeti planirano.

Javna rasprava o Nacrtu budžeta održat će se u svim mjesnim zajednicama na području općine Novi Grad, svi zainteresirani subjekti, savjeti mjesnih zajednica, klubovi vijećnika koji participiraju u Općinskom vijeću, organizacije i svi građani, imat će mogućnost učestvovati u javnim raspravama i iznijeti svoje prijedloge, sugestije i primjedbe, te time dati doprinos da budžet Općine za ovu godinu bude što kvalitetniji. Po završetku javne rasprave, nadležna služba pripremit će Prijedlog budžeta za 2022. godinu o kojem će se vijećnici izjašnjavati na decembrskoj sjednici OV.

I u predstojećoj godini na području općine Novi Grad Sarajevo bit će nastavljena realizacija kapitalnih projekata, ali i socijalnih programa. Neće izostati stipendiranje učenika i studenata, podrška sportskim klubovima, zatim pomoć porodiljama, jednokratna izdvajanja za borce i socijalno ugrožene stanovnike itd.

Planirana su i sredstva za dovršetak ranije započetih kapitalnih projekata, te drugih infrastrukturnih projekata kao što su izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, rekonstrukcija i asfaltiranje lokalnih puteva, trgova, parkinga i mostova, izgradnja šetališta, igrališta i parkova i drugih projekata koji su značajni za život stanovnika najmnogoljudnije općine u KS.

Usvojen je izvještaj o realizaciji Odluke o stipendiranju učenika i studenata sportista za takmičarsku sezonu 2020/21, a Vijeću je predočena i informacija o izvršenju budžeta za period 1. januar - 30. septembar, kao i informacija o realizovanim aktivnostima KJKP “Vodovod i kanalizacija” na području općine Novi Grad Sarajevo.

O aktivnostima koje su rađene na području Novog Grada prisutne je informisao Adnan Šerak, izvršni direktor ViK-a za sektor kanalizacije. On je pohvalio saradnju sa nadležnom općinskom službom, istakavši da nije bilo problema kada su rađene rekonstrukcije i obnove vodovodne mreže.

"KJKP ViK je radio u 2021 godini nadzor vodovodne mreže u ulicama Safeta Zajke i Džemala Bijedića, gdje se radio kružni tok, kao i izmještanje vodovodne mreže u ulici Džemala Bijedića. Izvršene su rekonstrukcije vodovodne mreže iz sredstava EBRD-a u ulicama Bulavar Mimar Sinana, Trg solodarnosti, Bulevar Meše Selimovića, te rekonstrukcija pumpne stanice Alipašin Most. Urađeni su projekti za vodovodne mreže u ulicama Safeta Zajke, kralja Stjepana Tomaševića, te projektni zadaci za hidroflex postrojenje u ulici Brijeće Brdo", naveo je Šerak.

Kanalizaciona mreža radila se u nadzoru u ulici Safeta Zajke, donje Telalovo Polje, a početkom idućeg mjeseca u planu je izgradnja kanalizacione mreže dužine 470 metara, u ulici Senada Poturka Senčija.

Vijećnici su iznijeli probleme građana padinskih naselja, gdje preduzeće Vodovod i kanalizacija adekvatno ne odgovara na pozive građana ili gdje uposlenici VIK-a izađu na teren i konstatuju da nisu nadležni za otklanjanje kvara na vodvodnoj mreži, tako da naši građani ne znaju kome da se obrate, kako bi se zaustavilo bespotrebno curenje vode, koja pri tome uništava putnu i drugu infrastrukturu.

Problem devastacije i neodržavanja sportskih igrališta

Vijećnicima je prezentirana i informacija o izgrađenosti i rekonstrukciji sportskih igrališta, o čemu je govorio Nermin Kahrović, šef odsjeka Službe za investicije i komunalne poslove. On je kazao da na području općine Novi Grad ima ukupno 54 sportska igrališta, od čega su dva igrališta pod nadzorom JP ,"Lokom'".

U budžetu Općine Novi Grad svake godine planiraju se finansijska sredstva za rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih sportskih igrališta, kao i za hitne intervencije na postojećim igralištima.

Općina je u proteklom periodu izgradila 12 sportskih igrališta, dok je u protekle dvije godine urađena sanacija i rekonstrukcija 16 sportskih igrališta.

Za održavanje sportskih igrališta nadležno je Kantonalno javno komunalno preduzeće “Park”, međutim, igrališta se ne održavaju redovno, što predstavlja problem za njihovo korištenje. Općina Novi Grad svake godine potpisuje sporazum sa JP “Lokom” za vršenje hitnih intervencije na dječijim i sportskim igralištima kako bi osigurala našoj djeci i omladini normalne uslove za sportske aktivnosti.

"Mi imamo relativno loše stanje velikog broja sportskih igrališta na području općine Novi Grad. Isključivi problem je nedovoljno održavanje tih sportskih igrališta, gdje imamo situaciju da zbog neodržavanja, kroz tri, četiri godine nakon izgradnje ili rekonstrukcije dobijemo igrališe koje je nesigurno za upotrebu, što zahtjeva novu rekonstrukciju i finansijska sredstva. Također, imamo problem stalnih vandalizama i devastacija, koji su enormni”, ističe Kahrović, navodeći primjer sportskog igrališta u Bojniku, u Dobroševićkoj ulici, gdje je panelna ograda koja je postavljena oko igrališta uništena i prije tehničkog pregleda.

"Mi smo to popravili, ali ograda je ponovo uništena", rekao je Kahrović.

Shodno navedenom Vijeće je donijelo zaključak da se napravi plan aktivnosti za sprečavanje i zaštitu javne imovine - igrališta i spomen – obilježja, koja su sve češće meta vandala, kao i da se u ovu problematiku više uključiti policija.

Vijeću je prezentirana i informacija o uspjehu učenika u osnovnim školama i postignutim uspjesima na takmičenjima na kraju 2020/2021. školske godine, kao i informacija o rezultatima sportskih klubova sa područja općine na kraju takmičarske sezone.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti