Usvojen je nacrt zakona o izmjenama i dopuna zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH

30.11.2021. 12:54 / Izvor: Akta.ba
irfan čengić

Predstavnički dom prihvatio je većinom glasova na današnjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u organima vlasti.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta prihvatio je većinom glasova na današnjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH.

Suština predloženih izmjena je da odgovarajuća parlamentarna komisija rješava slučajeve u oblasti na koju se dosadašnji zakon odnosi budući da je njegova operativna primjena onemogućena time što je 2013. godine, kada je usvojen državni zakon, Centralnoj izbornoj komisiji BiH oduzeta nadležnost da se uključuje u slučajeve sukoba interesa u organima vlasti nižih nivoa.

Predlagači novog federalnog zakona su članovi Parlamenta FBiH Irfan Čengić i Elmedin Konaković.

"Osam godina ne postoji tijelo koje provodi Zakon o sukobu interesa u FBiH, a tri godine se borim za rješavanje ovog pitanja u Parlamentu FBiH.  Rješavanje problema u ovoj oblasti je među 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije za BiH, i na ovaj način dajem doprinos evropskom putu BiH. Ovaj zakon samo omogućava implementaciju važećeg zakona koji se ne implementira već osam godina", kazao je Čengić.

Oni su ga predložili po skraćenom postupku, ali s tim se danas nije složila većina članova Predstavničkog doma te su ga proceduralno vratili u formu nacrta i uputili u javnu raspravu od 60 dana.

Nakon toga slijedi javna rasprava i razmatranje prijedloga zakona na oba doma.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti