Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Usvojen "Korona zakon"

04.05.2020. 14:43 / Izvor: Akta.ba

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas su, konačno, usvojili "Korona-zakon". Radi se o Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Nakon izjašnjavanja konstatovano je da su za zakon glasala 32 delegata, protiv je bilo 15 i tri delegata su bila suzdržana.

Zakon predviđa subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Garancijskog fonda.

Propisuje ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit i ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti. Za primjenu ovog zakona planirano je 500 miliona KM u fondu za stabilizaciju privrede, a to je predviđeno usvojenim rebalansom ovogodišnjeg budžeta FBiH.

Podsjećamo, Nacrt zakona Vlada FBiH usvojila još 3. aprila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti