Usvojen Nacrt budžeta KS za narednu godinu, javna rasprava trajat će tri sedmice

01.12.2021. 07:37 / Izvor: Akta.ba
skupština ks

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je jučer Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2022.godinu koji iznosi 1.101.295.480 KM.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je jučer Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2022.godinu koji iznosi 1.101.295.480 KM, te ga uputila u javnu raspravu u trajanju od 21 dan. U istu procedure Skupština je uputila i danas usvojeni Nacrt zakon o izvršavanju budžeta KS za narednu godinu. 

U svom uvodnom izlaganju, ministar finansija KS Davor Čičić istakao je  da su najveći budžetski rashodi planirani za plaće zaposlenih u javnom sektoru, oko 470 miliona KM. 

Kroz kreditna zaduženja, planirano je uložiti 120 miliona KM za kapitalne projekte.

Ministar se osvrnuo i na još neke stavke u budžetu za narednu godinu. 

Tako su 34 miliona KM zaduženja predviđena za projekte saobraćajne infrastrukture, među kojima su i nastavak radova na Prvoj transverzali i Južnoj logitudinali.

Zaduživanja od 7,2 milona KM predviđeno je za adaptaciju i izgradnju nove zgrade MUP KS, te za nabavku policijske opreme, a predviđena su i tri miliona KM za realizaciju nabavke  helikoptera za MUP KS. 

Nacrtom budžeta obuhvaćeni su i infrastrukturni projekti za ministarstvo privrede u iznosu od 23 miliona KM, među kojima su rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim zonama, podrška KJP "ZOI '84", obnova postojeće infrastrukture na olimpijskim planinama kao i poboljšanje turističkih potencijala Igmana i Bjelašnice.

"Među važnim kapitalnim projektima naredne godine je svakako i kupovina stanova za boračku populaciju, za što smo predvidjeli oko 12 miliona KM. Vlada KS je ove godine za kupovinu stanova boračkoj populaciji izdvojila oko sedam miliona KM, a sa dodatnih 12 miliona KM će biti riješeno pitanje stanovanja za pripadnike boračke populacije na području Kantona Sarajevo koji su po Zakonu o dopunskim pravima boraca ostvarili ovo pravo", istakao je ministar Čičić. 

Za pomoć maloj privredi i poljoprivrednicima bit će izdvojena sredstva u iznosu od 15,7 miliona KM, a za kantonalna komunalna preduzeća planiranao je izdvajanje nešto više od 75 miliona KM.

Sredstva su planirana i za rekonstrukciju i nabavku opreme za sve zdravstvene ustanove, u visini do 6,5 miliona KM. 

Za sektor obrazovanja i odgoja planirano je zaduživanje u visini od oko 11,2 miliona KM, radi sufinansiranje izgradnje škole na Pofalićima i Stupu, za rekonstrukciju vrtića Kolibri i Šareni voz, kao i za nabavku opreme u drugim školama.

Za sektor komunalne privrede i infrastrukture planirano je zaduženje od 9,8 miliona KM, i to za sufinansiranje kreditiranja kupovine stanova za mlade bračne parove, za izgradnju i rekonstrukciju komunalnih objekata, kao i za rekonstrukciju zgrade Fakulteta zdravstvenih studija.

Planirana je isplata od tri miliona KM za isplatu sredstava iz pravosnažnih presuda po osnovu radno-pravnih odnosa uposlenih u javnom sektoru KS. 

Brojne današnje diskusije o Nacrtu budžeta KS predstavaljale su i početak javne rasprave po ponuđenim stavakama koju će u naredne tri sedmice voditi Vlada KS. 

Takođe, iz Vlade su najavili i razgovore sa sindikatima koji djeluju u Kantonu Sarajevo o izradi konačne verzije budžetu za 2022. godinu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti