Usvojen Nacrt Budžeta Općine Hadžići za 2020. godinu u iznosu od 13,9 miliona KM

21.11.2019. 14:05 / Izvor: Akta.ba
Usvojen Nacrt Budžeta Općine Hadžići za 2020. godinu u iznosu od 13,9 miliona KM

Danas je održana 30. sjednica Općinskog vijeća Hadžići na kojoj su vijećnici usvojili Nacrt Budžeta Općine Hadžići.

Danas je održana 30. sjednica Općinskog vijeća Hadžići na kojoj su vijećnici usvojili Nacrt Budžeta Općine Hadžići za 2020. godinu u iznosu od 13,9 miliona KM. Na kapitalne projekte planira se utrošiti 7.8 miliona KM ili 56,02 % ukupnih sredstava. Vijećnici su podržali i informaciju o izvršenju Budžeta Općine Hadžići za prvih devet mjeseci tekuće godine. Budžetom Općine Hadžići za 2019. godinu utvrđen je ukupan nivo sredstava u iznosu od 17.942.514,00 KM. U periodu 01. 01 - 30.09. 2019. godine ostvareni su prihodi i primici u ukupnom iznosu od 11.886.085,45 KM što predstavlja 66,25% planiranih sredstava. U odnosu na isti period prethodne godine ukupni prihodi su veći za 0,48%.

Vijećnici su usvojili i Informaciju o ostvarivanju prava pripadnika boračke populacije iz oblasti boračko - invalidske zaštite. Komisija za praćenje položaja boraca, RVI, porodica šehida i poginulih boraca je mišljenja da Općina Hadžići ulaže značajne napore i finansijska sredstva kako u podršku pripadnicima boračke populacije tako i u podršku očuvanju tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992 - 1995.

Usvojene su i Odluke o zaštiti i zaštitnim mjerama za izvorišta pitke vode "Coca – Cola" HBC B-H d.o.o. Sarajevo, MI "Ovako“ i "Puhovik". Podršku je dobila i  Odluka o pristupanju izradi Plana parcelacije Stambeno naselje "Drozgometva" Hadžići. Vijećnici su usvojili i Izvještaj o radu organa mjesnih zajednica na području općine Hadžići te Informaciju o uspjehu, učenju i vladanju učenika osnovnih i srednje škole sa područja općine Hadžići na kraju školske 2018/2019. godine i o početku školske 2019/2020. godine

Reakcija na stanje u Zavodu pazarić

Općinsko vijeće Hadžići razmatralo je i očitovalo se o informaciji plasiranoj u javnost, a tiče se statusa djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Jedinstveni stav Kolegija Općinskog vijeća za govornicom iznio je vijećnik Mujo Ibrica. Ibrica je najoštrije osudio zloupotrebu malodobne djece sa posebnim potrebama za sticanje bilo kakvih dnevno političkih poena.

"Samo oni koji su boravili u Zavodu, pa makar i jedan dan, znaju o kakvim je pacijentima tu riječ i sa čime se nose heroine, njegovateljice tih štićenika, a koje su neopravdano stavljene na stub srama. Mi smo se još u ratu brinuli za taj Zavod i njegove štićenike kojih je bilo negdje oko 500. Niko se nikada nije požalio na tretman prema njima. Iste te njegovateljice i danas tu rade. Zaista je neshvatljivo do kojih granica mogu određene osobe ići kako bi stekle političke poene ili ostvarile određene interese. Pozivamo nadležne institucije da ispitaju sve navode koji su se pojavili u  medijima, kao i navode o eventualnim zloupotrebama položaja i ovlasti u Zavodu. Tražimo da stručno osoblje ispita uslove u kojima borave djeca. Zavod i njegovi štićenici i dalje će imati punu podršku Općinskog vijeća, Općinskog načelnika i Općine Hadžići", poručio je Ibrica.

Reakcija na migrantski krizu

U ime građana Mjesne zajednice Donji Hadžići vijećnik Mirza Mušanović kazao je kako su građani nakon godinu dana nošenja tereta migrantske krize poručili: „Umorni smo!“

"Život građana Donjih Hadžića postao je nepodnošljiv. Mi više nismo rahat. Bojimo se za svoje živote i imovinu. Svjedoci ste svih događaja vezanih za migrante. Čuli ste da se desilo i ubistvo jednog migranata. Mi se pitamo ko je slijedeći? Tražimo da se organizuje do 05.12. 2019. godine jedan sastanak na kome će građani Mjesne zajednice Donji Hadžići iznijeti ono sa čime žive 0-24h u posljednjih godinu dana. Na sastanku očekujemo pored predstavnika Općine Hadžići i predstavnike Policijske uprave Hadžići, IOM-a i svih drugih relevantnih institucija koje mogu pomoći u rješavanju ovoga problema", kazao je između ostalog Mušanović.

Sjednicom, kojoj je prisustvovalo 26 vijećnika, predsjedavao je Adi Kalem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti