Usvojen Nacrt Prostornog plana Unsko-sanskog kantona

19.01.2018. 08:06 / Izvor: Akta.ba
Usvojen Nacrt Prostornog plana Unsko-sanskog kantona

Vlada Unsko-sanskog kantona je na 151. sjednici razmatrala i usvojila Nacrt Prostornog plana Unsko-sanskog kantona za period od 20 godina

Vlada Unsko-sanskog kantona je na 151. sjednici razmatrala i usvojila Nacrt Prostornog plana Unsko-sanskog kantona za period od 20 godina, te je isti upućen Skupštini Unsko-sanskog kantona u daljnju proceduru.

Prostorni plan Kantona po definiciji je razvojni planski dokument koji određuje dugoročne ciljeve i mjere prostornog razvoja u skladu sa planiranim ukupnim privrednim, društvenim i historijskim razvojem prostora koji se tretira.

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u postupku izrade i usvajanja Prostornog plana ima funkciju nosioca pripreme, dok je nosilac izrade Prostornog plana Unsko-sanskog kantona IPSA INSTITUT d.o.o. Sarajevo.

Nakon što Skupština Unsko-sanskog kantona usvoji Nacrt, Ministarstvo će provesti javne rasprave u svim gradovima/općinama Kantona, te završnu raspravu u sali Skupštine Unsko-sanskog kantona u Bihaću. Također, dokument će biti objavljen na web stranici Vlade i Ministarstva, a sve zainteresirane osobe će moći izvršiti uvid u Plan u prostorijama Ministarstva, gdje će im se dati sva potrebna pojašnjenja.

Nadamo se da će se što veći broj zainteresiranih osoba uključiti u izradu ovog za sve nas bitnog dokumenta, kako bi dobili što kvalitetniji Prostorni plan, koji će na realnim osnovama utvrditi pravce razvoja Kantona. Nakon završetka postupka javnih rasprava, koji će trajati najkraće tri mjeseca, pristupit će se izradi Prijedloga Prostornog plana Unsko-sanskog kantona, navode iz Vlade USK.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti