Usvojen Nacrt zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u KM

19.01.2021. 14:13 / Izvor: Fena
Usvojen Nacrt zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u KM

Predlagač zakona, poslanik Hasan Muratović, rekao je da se ovim zakonom rješavaju najteži slučajevi korisnika kredita.

U nastavku 17. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zaključkom je prihvaćen Nacrt zakona čiji je predlagač zastupnik Hasan Muratović, a nalaže konverziju kredita koji su građani Federacije BiH podizali svojevremeno kod kod Hypo Alpe Adria banke s valutnom klauzulom izraženom u švicarskim francima.

Zastupnik Muratović je u Nacrtu predložio konverziju tih kreditnih zaduženja vezivanjem za tečaj konvertibilne marke, a kao razlog naveo da su građani FBiH koji su se zadužili u švicarskim francima dospjeli u neprilike jer su njihove otplatne kreditne rate rasle usljed promjena tečaja švicarske valute.

"Više od 6.000 građana Federacije BiH suočava se s problemom vraćanja kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Ti građani dovedeni su na rub egzistencije. Pri vraćanja kredita, imaju niz problema - finansijske, psihološke, medicinske i druge prirode jer nikada ne znaju kolika će im biti sljedeća rata", naveo je Muratović.

Slično je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma govorio, u ulozi gosta, predsjednik Udruženja građana 'Švicarac' Kemal Duraković pozivajući parlamentarce da prihvate zakon, odnosno da stanu uz građane, a ne uz banke, kako je naveo.

Duraković je Hypo Alpe Adria banku optužio za kriminalne aktivnosti, zbog čega je, po njegovim tvrdnjama, uslijedila i promjena njenog imena jer danas posluje kao Addiko banka ne samo u Federaciji BiH već u regionu.

Direktorica Addiko banke u Sarajevu Sanela Pašić demantirala je više Durakovićevih odnosno Muratovićevih navoda, a između ostalog tvrdnje o broju klijenata koji u međuvremenu nisu riješili probleme sa spornim kreditima, kao i tvrdnju da opravdanost donošenja predloženog zakona potvrđuju i sudske presude izrečene u korist nezadovoljnih klijenata.

Pašić je kazala da presude nisu pokazale nepravilnosti banke i da je u međuvremenu dio kredita, ne beznačajan, oprošten nekim klijentima, a neoprošteni dio vraćaju uz povoljnije kamate, dok su neki odmah prihvatili da taj segment otplate u cijelosti.

Zahvaljujući tim mjerama, ustvrdila je direktorica, samo još 162 klijenta vraćaju 'švicarce' sadašnjoj Addiko banci, i to na način povoljniji za njih nego kad bi stupio na snagu predloženi zakon.

Izuzev predsjednika Udruženja 'Švicarac' i direktorice te banke, niko od zastupnika nije se javio za raspravu već su nakon obraćanja tih gostiju glasali i zaključkom odobrili Nacrt zakona.

Prvobitno, Muratović je prošle godine predložio da se o njegovom zakonu odlučuje po hitnom postupku, ali je u prvom dijelu ove sjednice, održanom pred Novu godinu, većinom zastupničkih glasova, procedura usporena 'vraćanjem' teksta tek u formu nacrta, što podrazumijeva duži put do eventualnog stupanja na snagu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti