Usvojen Plan investicija Elektroprijenosa BiH od milion eura

17.06.2020. 07:39 / Izvor: Akta.ba
Usvojen Plan investicija Elektroprijenosa BiH od milion eura

Plan investicija, koji je ranije prihvaćen na 49.sjednici Upravnog odbora, bit će dostavljen Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju na odobrenje.

U Banja Luci je održan sastanak premijera FBiH i RS, Fadila Novalića i Radovana Viškovića sa čelnicima Elektroprenosa BiH koje je predvodio direktor Matan Žarić.

Na desetoj redovnoj sjednici Skupštini akcionara kompanije “Elektroprenos – Elektroprijenos BiH” a.d. Banja Luka usvojena je informacija o Planu investicija Kompanije za 2020. godinu, koji je usvojen na 49. sjednici Upravnog odbora.

Nakon Sjednice akcionara plan investicija biće dostavljen Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju na odobrenje.

Skupština akcionara dala je saglasnost za ulaganje u objekte od preko milion eura. Ovom odlukom odobrene su rekontrukcije tri postojeće kao i izgradnja osam novih transformatorskih stanica sa priključnim dalekovodima.

Odobrena je izgradnja dva nova dalekovoda, te jedna rekonstrukcija postojećeg. Pomenuta odluka je obuhvatila i nabavke energetskih transformatora kao i obnavljanje telekomunikacionog sistema.

Donesena je i Odluka o prestanku mandata članova Odbora za reviziju zbog isteka perioda na koji su imenovani i na period od tri godine imenovani su članovi novog saziva nakon provedene konkursne procedure.

Podsjetimo, premijeri Novalić i Višković prije mjesec dana su dogovorili deblokadu rada kompanije „Elektroprenos BiH“, kao i plan provođenja investicija u tom preduzeću u narednom periodu.

Zaključak je bio da će „Eletroprenos BiH“ u što kraćem periodu realizovati 163 miliona KM u investicije.

Ranije danas Novalić i Višković održali su i zajednički sastanak u zgradi Vlade RS u Banja Luci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti