Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Usvojen Prijedlog zakona o komunalnim djelatnostima TK

11.04.2018. 08:46 / Izvor: Fena

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Prijedlog zakona o komunalnim djelatnostima, koji treba da reguliše obavezu priključenja poslovnih i stambenih objekata na komunalnu infrastrukturu za opskrbu toplinskom energijom, a u cilju smanjenja zagađenja zraka kroz smanjenje broja individualnih ložišta.

U Nacrtu ovog zakona bilo  je predviđeno da su poslovni i stambeni objekti površine veće od 200 kvadrata obavezni da se priključe na vrelovodno odnosno toplovodnu mrežu.

Sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite oklolice TK Emir Softić istaknuo je na konferenciji za medije da je nakon provedene javne rasprave zahtijevano da se iz ove regulative izuzmu vlasnici koji koriste ekološki prihvatljiva goriva.

U  Prijedlogu Zakona dodana je odredba koja objekte koji se zagrijavaju na ekološki prihvatljivo gorivo isključuje od obaveze priključenja na daljinski sistem zagrijavanja i odredba koja definiše ko utvrđuje postojanje tehničkih mogućnosti za priključenje.

Nakon provedene javne rasprave, u odnosu na Nacrt odlučeno je da se smanje novčane kazne. U Nacrtu zakona predviđena kazna za pravna lica je bila od 5.000 do 20.000 KM, u prijedlogu je od 5.000 do 15.000 KM.

Zbog činjenice da priključenje objekata na toplovodnu mrežu zahtijeva određeno vrijeme za pripremu i izvođenju radova, rok za priključenje je umjesto 1. oktobar 2018. godine pomjeren  na 1. oktobar 2019. godine.

Prijedlog ovog zakona bit će upućen u skupštinsku proceduru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti