Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Usvojen set mjera za pomoć privredi u Sanskom Mostu

21.05.2020. 07:44 / Izvor: Akta.ba

Općinsko vijeće Sanski Most, usvojilo je na jučerašnjoj sjednici set mjera za pomoć privredi, koje imaju za cilj ublažavanje posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom. Ukoliko izuzmemo vanrednu telefonsku sjednicu, koja je održana u martu mjesecu, bila je ovo prva redovna sjednica Općinskog vijeća Sanski Most nakon proglašenja pandemije, a kako bi se zadovoljili epidemiološki uslovi, današnja sjednica održana je u prostoru stare gradske vijećnice na Trgu ljiljana, uz poštivanje svih neophodnih epidemioloških mjera.

Na sjednici je razmatran set mjera o olakšavanju poslovanja privrednim subjektima koji su pretrpjeli ekonomske štete uslijed pandemije koronavirusa. Kao što je poznato, mnogi privrednici na području općine usljed određenih zabrana pretrpjeli su ogromnu štetu, i kroz ove mjere općina Sanski Most nastoji pomoći privrednicima i zaposlenicima u umanjenju negativnih ekonomskih posljedica, kako bi se u što većoj mjeri očuvala radna mjesta.

Općinski načelnik Faris Hasanbegović je istakao kako se radi o početnom setu, te je najavio da će veoma brzo uslijediti i novi paket mjera kako bi se u još većoj mjeri pomoglo privredi. S tim u vezi Općinsko vijeće jednoglasno je usvojilo odluku o subvencioniranju komunalnih usluga za mjesec april i maj, kojom se privredni subjekti oslobađaju plaćanja usluge odvoza otpada od strane JKP „Sana“, te plaćanja paušala i troškova za rad postrojenja za tretman pitke vode, od strane JKP „Vodovod i kanalizacija“. Odlukom je predviđeno da sve troškove subvencionira općina, na osnovu spiskova korisnika koja su sačinila općinska Javna komunalna preduzeća.

Usvojena je i odluka kojom se oslobađaju plaćanja zakupnine za mjesec april i maj, svi korisnici općinski poslovnih prostora i javnih površina.

Pored toga, s ciljem sanacije i ublažavanja ekonomskih posljedica, usvojena je odluka kojom se privredni subjekti oslobađaju plaćanja kamate za nova kreditna zaduženja, za kredite do 20. 000 maraka i ukoliko kamatna stopa ne prelazi 7%, uz rok otplate kredita od dvije godine. Općina je za ovu svrhu iz budžeta izdvojila iznos od 50. 000 maraka, a način korištenja ovih sredstava biće definisan javnim pozivom koji će uskoro biti objavljen.

Kako bi se osigurala finansijska sredstva za sve nabrojane mjere pomoći privredi, Općinsko vijeće je usvojilo odluku o prenamjeni sredstava ostvarenih po osnovu posebne naknade za izgradnju i održavanju skloništa u iznosu od 200. 000 KM, tako da će pomenuta finansijska sredstva biti prebačena na poseban podračun, s kojeg će se vršiti isplata sredstava.

Jedna od mjera odnosi se i na poljoprivredu, a radi se novom, drugom po redu, Programu podrške poljoprivredi u iznosu od 200. 000 maraka koja će biti iskorištena za proljetnu sjetvu. Korisnici pomenutih sredstava mogu biti samo registrovani poljoprivredni proizvođači, a sredstva će se koristiti za potrebe kupovine sjemenskog materijala, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava.

Utrošak sredstava vršiće se po sistemu refundacije troškova, na osnovu izdatih računa nastalih u prvoj polovini godine, odnosno dok traje proljetna sjetva, a sredstva za ovu namjenu su osigurana od Federalnog ministarstva poljoprivrede u iznosu od 100. 000 KM, Kantonalnog ministarstva sa iznosom od 80. 000 maraka, dok općina Sanski Most učestvuje sa 20. 000.

Općinski vijećnici su pohvalili rad Općinskog kriznog štaba u proteklom periodu, kojem, kako su istakli, pripadaju velike zasluge zbog povoljne epidemiološke situacije, te su pozvali na zajednički i transparentan rad, kako bi se prevazišla trenutna situacija.

Također, vijećnici su poželjeli brz oporavak i ozdravljenje svome kolegi Hajrudinu Jakupoviću, koji zbog zdravstvenih problema nije prisustvovao današnjoj sjednici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti