Usvojena incijativa: Uvodi se zabrana zapošljavanja u javnom sektoru

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Usvojena incijativa: Uvodi se zabrana zapošljavanja u javnom sektoru

25.02.2020. 12:30 / Izvor: Akta.ba

Na osnovu danas usvojene incijative zastupnice Jasmine Bišćević Tokić, Skupština KS je usvojila zaključak kojim se Vladi KS i resornim ministarstvima  zabranjuje davanje saglasnosti za prijem u radni odnos uposlenika na određeno i neodređeno vrijeme u organima uprave KS, zavodima direkcijama, agencijama, upravnim organizacijama, pravnim licima sa javnim ovlaštenjima na teritoriji Kantona, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač KS te u privrednim subjektima u kojima Kanton učestvuje sa 50 posto ukupnog kapitala. 

Skupština je obavezala gore navedene javne subjekte da ponište javne konkurse za prijem u radni odnos koji su u toku, kao i da obustave prijeme u radni odnos bez javnog konkursa, a sve prema ranije dobivenim saglasnostima nadležnih organa. 

Istim javnim subjektima se zabranjuje donošenje novih ili izmjena i dopuna postojećih pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ili drugih akata kojima se regulišu pitanja sistematizacije radnih mjesta. Takođe su zabranjena interna premještanja zaposlenika unutar ustanova, preduzeća, organa uprave i ministarstava. 

Vlada KS, nadzorni i upravni odbori, prema današnjem zaključku, su u obavezi da ponište konkursne procedure i imenovanja direktora i članova uprava javnih subjekata.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti