Usvojena Strategija razvoja ZDK do 2027., više od 270 strateških projekata

12.02.2021. 08:35 / Izvor: Akta.ba
Usvojena Strategija razvoja ZDK do 2027., više od 270 strateških projekata

Na operativnom nivou predviđeno je 12 prioriteta, 44 mjere i 272 strateška projekta.

Skupština ZDK usvojila je Strategiju razvoja ZDK za period 2021-2027. godine. Usvajanjem Strategije Zeničko-dobojski kanton postao je prvi kanton u FBiH koji je u skladu sa odredbama Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH, usvojio Strategiju razvoja za predstojeći planski period od sedam godina.

Strategija je usklađena sa ciklusom planiranja Evropske unije i na taj način još jednom potvrdio da posebnu važnost pridaje strateškom pristupu razvojnog planiranja nastojeći da u tom segmentu bude vodeći kanton u FBiH.

"Od velike je važnosti istaći da vizija razvoja ZDK-a predviđa pozitivne strateške promjene, koje su rezultat usaglašenog djelovanja brojnih socio-ekonomskih aktera. Vizija razvoja ZDK-a je savremena evropska regija, ugodna i sigurna za život i rad i atraktivna za investiranje, koja svoj održivi razvoj temelji na industrijskim i ljudskim resursima, prirodnim i turističkim potencijalima te bogatom kulturno-historijskom naslijeđu i čistom okolišu", saopćeno je. 

Vizija razvoja ZDK će se realizirati kroz tri strateška cilja, koji osiguravaju sinergijske efekte između ekonomije, društva i okoliša koje se odnose na osiguranje resursno efikasnog i održivog ekonomskog razvoja uz jačanje konkurentnosti i razvoj preduzetništva, unaprijeđenje kvaliteta života i osiguranja jednakih prilika za sve građane kroz stvaranje održivog i pravednog društvenog okruženja te poboljšanja trenutnog stanja okoliša, povećanja energijske efikasnosti i unapređenja javne infrastrukture.

"Na operativnom nivou predviđeno je 12 prioriteta, 44 mjere i 272 strateška projekta, čija realizacija će doprinijeti ostvarenju strateških ciljeva i vizije razvoja. Konačna forma dokumenta urađena je na osnovu kvalitetnih komentara i konstruktivnog doprinosa brojnih socio-ekonomskih partnera, koji su se uključili u dva ciklusa javnih konsultacija. Strategija razvoja je u svim segmentima u potpunosti usklađena sa strateškim planskim dokumentima viših nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, prvenstveno sa strateškim ciljevima razvoja Federacije Bosne i Hercegovine, dokumentima iz procesa EU integracija, kao i nacrtom dokumenta Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini", saopćeno je. 

Izrada Strategije razvoja započela je početkom 2020. godine, na osnovu Odluke o izradi Strategije razvoja Zeničko-dobojskog kantona za period 2021.-2027. godina, koju je Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela u decembru 2019. godine. Nosilac izrade Strategije razvoja je bila Vlada Zeničko-dobojskog kantona, a učesnici u procesu izrade kantonalna ministarstva i druga tijela kantonalne uprave, jedinice lokalne samouprave u Zeničko-dobojskom kantonu, Vijeće za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Zeničko-dobojskom kantonu, te brojni socio-ekonomski partneri.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti