Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Usvojene izmjena zakona: U Sarajevu se uvode taxi vozila za osobe s invaliditetom

08.04.2021. 08:07 / Izvor: Akta.ba

Nakon što je donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine, danas je Skupština Kantona Sarajevo na prijedlog Vlade KS i Ministarstva saobraćaja usvojila izmjene Zakona o taksi prijevozu, kojima će, između ostalog, biti omogućeno korištenje posebnih taxi vozila za osobe s invaliditetom.

Ministar saobraćaja KS Adnana Šteta je istakao važnost ovog zakona, jer će osobe s invaliditetom u Kantonu Sarajevo konačno dobiti specijalizirana taxi vozila.

"Sve ranije inicijative našeg ministarstva, kao i kantonalnih i federalnih zastupnika urodile su plodom. Inicijative su se odnosile na to da se taxi prijevoznicima prvenstveno omogući registracija vozila namijenjena za prijevoz osoba s invaliditetom, što je bio preduslov za rješavanje problema prijevoza invalidnih osoba taxi prijevozom. Nastavit ćemo osluškivati potrebe građana i stvarati jednake uslove za sve", poručio je ministar Šteta.

Pored ovoga, Vlada Kantona Sarajevo će, shodno izmjenama i dopunama ovog zakona, u narednom periodu propisati Kodeks oblačenja i ponašanja taxi vozača u toku radnog vremena.

Skupština Kantona Sarajevo danas je također usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

Ovaj zakon prvi put je donesen u decembru 2020. godine da bi odmah nakon toga, po apelaciji premijera FBiH, bio upućen na ocjenu ustavnosti. Ustavni sud FBiH donio je presudu kojom je utvrđeno da navedeni zakon nije u skladu s Ustavom FBiH, odnosno da prilikom njegovog usvajanja nisu ispoštovane sve procedure, tj. da nije proveden u skladu s Poslovnikom Skupštine KS, saopćeno je iz Službi za protokol i press KS.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti