Usvojene izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom

10.11.2017. 11:23 / Izvor: Fena
Usvojene izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom

Izmjenama su postojeće kaznene odredbe pooštrene tako što je propisan raspon novčane kazne za prekršaj i za ponovljeni prekršaj.

Osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH na snagu će stupiti izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom što znači da se tržišno, turističko-ugostiteljskim inspektorima daje nadležnost u oblasti inspekcijskog nadzora. Utvrđene su posebne kategorije otpada, za koje se uvode naknade koje će se uplaćivati u Federalni fond za zaštitu okoliša, a bit će uspostavljen informacioni sistem o vrstama i tokovima otpada, subjektima i infrastrukturom. 

To je omogućeno nakon što je predloženi zakon usvojen na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda, a ranije i Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. 

"Izmjenama i dopunama precizira se inspekcijska nadležnost okolišne i tržišne inspekcije, što do sada nije bio slučaj. Izvršeno je usklađivanje sa Zakonom o inspekcijama FBiH jer se za oblast inspekcijskih poslova pored postojećih inspektora zaštite okoliša i tržišno, turističko-ugostiteljskim inspektorima utvrđuje nadležnost u oblasti inspekcijskog nadzora u vezi Zakona o upravljanju otpadom", izjavila je za Fenu federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo nakon usvajanja zakona.

Izmjenama su postojeće kaznene odredbe pooštrene tako što je propisan raspon novčane kazne za prekršaj i za ponovljeni prekršaj. Na ovaj način, ističe Đapo, želi se povećati specijalna prevencija i to tako što se više kažnjava za ponovljeno djelo.

Visina kazne za pravne osobe umjesto dosadašnjih do 10.000 KM mijenja se kaznom do 100.000 KM, a kazna za odgovornu osobu u pravnoj osobi kao maksimalna kazna se mjenja umjesto 2.000 KM mjenja se kaznom do 10.000 KM.

Također i kazna za fizičke osobe se mjenja kaznom od 1.500 KM sa kaznom do 5.000 KM.

Cilj navedenih izmjena je povećanje svijesti upravljanja otpadom i prevencija nezakonitog postupanja upravljanjem otpadom kao i usklađivanje Zakona o opravljanju otpadom sa Zakonom o prekršajima u FBiH.

Đapo naglašava da se dopunom Zakona sa dva nova člana utvrđene posebne kategorije otpada, u koje spada: ambalažni otpad, otpadna vozila, otpadna ulja, otpadne baterije i akumulatori, otpadne gume, električni i elektronički otpad, otpad koji sadrži azbest, otpad koji sadrži PCB, otpad iz proizvodnje titandioksida, medicinski otpad, životinjski otpad i građevinski otpad.

Za ove kategorije, dodaje, uvode se naknade, koje će se uplaćivati u Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, osim za posebne kategorije otpada za koje je uređen drugi način upravljanja.

Fond će raspolagati prikupljenim sredstvima u skladu sa planskim dokumentima iz oblasti upravljanja otpadom i provedbenim propisom. Također,  dužan je da donese godišnji Plan upravljanja posebnim kategorijama otpada i Finansijski plan za posebne kategorije otpada.

"Drugi način upravljanja za posebne kategorije otpada znači davanje mogućnosti obveznicima plaćanja naknada da preko operatera postižu zadate ciljeve", kaže Đapo.

Jedan od novih članova podrazumijeva uspostavu informacionog sistema upravljanja otpadom u Fondu za zaštitu okoliša FBiH, kao niz međusobno povezanih baza podataka i izvora podataka o svim vrstama i tokovima otpada, subjektima i infrastrukturom upravljanja otpadom.

Način i finansijsko tehnički aspekt uspostave, vođenja i održavanja ovog sistema, te rokovi izvještavanja i način dostavljanja informacija o otpadu bit će regulirani provedbenim propisima.

"Donošenjem ovog zakona će se stvoriti pravni preduvjeti da Vlada Federacije BiH donese nove provedbene propise (uredbe) za upravljanje posebnim kategorijama otpada, načinu i kontroli utroška sredstava i njihovom planskom ulaganju u razvoj infrastrukture za upravljanje otpadom i dostizanju ciljeva zbrinjavanja otpada u skladu s donesenim strateškim i planskim dokumentima, kao i za uspostavu i razvoj integralnog informacionog sistema za otpad", poručila je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo u izjavi za Fenu.

Donošenjem provedbenog propisa ovog zakona prestaju da važe dosadašnji provedbeni propisi za posebne kategorije otpada i upravni akti doneseni na osnovu njih. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti