Usvojene izmjene Zakona o šumama: Ukidaju se naknade privrednicima

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Usvojene izmjene Zakona o šumama: Ukidaju se naknade privrednicima

22.11.2019. 07:35 / Izvor: Akta.ba

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj redovnoj sjednici, na prijedlog Ministarstva privrede KS, jednoglasno usvojila Nacrt zakona o izmjenama Zakona o šumama te ga uputila u skupštinsku proceduru.

Ministar privrede KS Haris Bašić naveo je da, osim nekih aspekata koji se tiču šumarstva kao takvog, postoji jedan izraziti reformski zahvat u oblasti privrede, a on podrazumijeva ukidanje naknade za općekorisne funkcije šuma koje su do sada plaćali svi članovi poslovne zajednice Kantona Sarajevo u iznosu od 0,07 posto svojih prihoda.

"Odlučili smo da ta naknada bude ukinuta poslovnoj zajednici jer je često ocjenjivana kao apsurdna", istakao je Bašić.

Na sjednici je iskazano prihvatanje servisiranja i finansiranja Uprave za šumarstvo i svega onoga što ova uprava unutar resornog ministarstva treba da radi na regeneriranju naših šuma iz budžeta KS sa 0,04 posto sredstava od njegovog ukupnog iznosa.

Kao predlagač izmjena ovoga zakona, ministar Bašić je iskazao nadu da će i u Skupštini KS naići na većinsku podršku, posebno jer izmjene tog zakona podržava i Ekonomsko-socijalno vijeće KS koji je bitan partner Vlade KS, saopćeno je iz Pres-službe KS.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti