Usvojene Smjernice za trogodišnje planiranje rada u TK

29.06.2021. 13:26 / Izvor: Fena
Usvojene Smjernice za trogodišnje planiranje rada u TK

Obuhvaćena su sredstva u ukupnom iznosu od preko 399 miliona KM.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Smjernice za trogodišnje planiranje rada u tom kantonu za period 2022.-2024. godina s Akcionim planom za implementaciju Strategije razvoja TK za period 2021.-2024. godine.

Izrada ovih smjernica proizilazi kao obaveza iz Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem Federaciji BiH i Uredbe o trogodišnjem i godišnjem planiranju rada, monitoringu i izvještavanju u Federaciji BiH.

Pomoćnica ministra privrede TK Erna Kusturica kazala je na konferenciji za medije da smjernice predstavljaju osnovu za planiranje rada kantonalnih organa uprave u naredne tri godine, kako bi se na adekvatan način obuhvatili razvojni prioriteti koji su definisani Strategijom razvoja TK za period 2021.-2027. godina.

Po njenim riječima, cilj je potencirati ključne aktivnosti koje je neophodno poduzeti u narednom periodu, a koje imaju tzv. sinergijski efekat za više oblasti društveno-ekonomskog razvoja TK.

Pored toga što predstavljaju usmjerenje za rad kantonalnih organa za naredne tri godine, pojasnila je, ove smjernice služe i vaninstitucionalnim akterima kao vodilja za planiranje i implementaciju konkretnih projekata i aktivnosti u narednom peridu.

Akcionim planom za realizaciju mjera i strateških projekata iz Strategije razvoja TK za period 2021.-2024. godine obuhvaćena su sredstva u ukupnom iznosu od preko 399 miliona KM, od čega je 255 miliona KM planirano budžetskih sredstava i 144 miliona KM iz sredstava vanjskih izvora, koji primarno obuhvataju sredstva domaćih i međunarodnih donatora, ostala budžetska sredstva drugih nivoa vlasti te druge vanjske izvore.

Za mjere i projekte planirane za realizaciju i doprinos ostvarenju cilja ekonomskog razvoja za period od 2021-2024. godine planirano je oko 158,7 miliona KM. Za razvoj inkluzivnog i prosperitetnog društvenog sektora, u periodu od 2021.-2024. godine planirano je blizu 166 miliona KM budžetskih i vanbudžetskih sredstava.

Konačno, za resursno efikasan i održiv infrastrukturni razvoj za naredni period planirano je ukupno blizu 75 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti