Usvojeni amandmani na Zakon o javnim nabavkama

28.04.2014. 14:17 / Izvor: Fena
Usvojeni amandmani na Zakon o javnim nabavkama

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o javnim nabavkama u drugom čitanju.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o javnim nabavkama u drugom čitanju.

Prethodno su članovi  te komisije usvojili 25 amandmana koji su identični amandmanima koje je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjetimo da je Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog zakona o javnim nabavkama kojim se osigurava primjena pravila i zahtjeva Evropske unije (EU) u pogeldu osiguranja slobode protoka robe, ljudi i kapitala, čime se nastavlja kontinuitet u ostvarivanju načela slobode otvorenog tržišta. 

Vijeća ministara BiH je u obrazloženju kao predlagač navelo da će se donošenjem novog zakona jasnije definirati odgovornost svih koji provode postupak, unaprijediti mehanizmi prevencije zloupotreba u javnim nabavkama, smanjiti troškovi učešća u postupku, kao i birokratski zahtjevi, te uvesti moderne tehnike i postupci javnih nabavki. 

Komisija je u nastavku današje sjednice  usvojila i Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi za 2013. uz zaključak kojim je zaduženo Vijeće ministara BiH da razmotri mjere koje bi omogućile hitna dodatna sredstva u skladu s novim pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ureda s povećanim brojem osoblja u odnosu na trenutni, a radi uspostavljanja adekvatne organizacione strukture.

Također, Vijeće ministara je zaduženo da predloži izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama kojim će biti osigurano kontinuirano odlučivanje o svim podnesenim žalbama, te osigurani uvjeti za rad Ureda u sjedištu u Sarajevu i ispostavama u Banjoj Luci i Mostaru.

Predsjedavajući Ureda za razmatranje žalbi Ostoja Kremenović istakao je da je ta institucija u 2013. zaprimila 2.052 žalbe, od kojih je riješeno 2.044., kao i da je Ured po osnovu administrativnih taksi po žalbama u prošloj godini naplatio 143.182 KM.

Komisija je na današnjoj sjednici usvojila i Izvještaj o reviziji učinka o temi "Rezultati reforme javne uprave" u kojem je navedeno da reforma uspostave efektivnog sustava upravljanja učincima
nije završena, a da reformski cilj nije postignut. 

Usvojen je i Izvještaj o reviziji učinka o temi "Efikasnost FIPA-e u privlačenju stranih investicija u BiH" u kojem je, između ostalog, konstatovano da ta agencija nije pronašla način da uspješno koordinira subjekte koji mogu doprinijeti efikasnijem povezivanju potencijalnih investitora i potražioca investicija.

Također, Komisija je primila k znanju Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2013. i radni plan Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za period od marta do decembra 2014.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti