Usvojeni zakoni o smanjenju plata budžetskim korisnicima u RS-u

24.12.2016. 11:10 / Izvor: Fena
Usvojeni zakoni o smanjenju plata budžetskim korisnicima u RS-u

Po osnovu novog obračuna minulog rada smanjuju se mjesečna primanja zaposlenim u policiji, prosvjeti, kulturi, pravosuđu, upravi, javnim službama i zdravstvu.

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a usvojili su po hitnom postupku Budžet RS-a za 2017. godinu, Program ekonomskih reformi za period 2017-2019. te zakone kojima se smanjuju plaće budžetskim korisnicima.

Ove tačke su usvojene oko 01.30 sati.

Po osnovu novog obračuna minulog rada smanjuju se mjesečna primanja zaposlenim u policiji, prosvjeti, kulturi, pravosuđu, upravi, javnim službama i zdravstvu zbog čega su entitetsku vladu kritikovali poslanici opozicije, a sindikalci organizovali uoči sjednice i mirni protest.

Izmjenama i dopune zakona o plaćama budžetskim korisnicima predviđeno je da se plaća uvećava za svaku navršenu godinu radnog staža za 0,3 posto do navršenih 25 godina, a više od navršenih 25 godina, svake naredne godina za 0,5 posto. Dosad je koeficijent obračuna bio 0,5 posto.

Glasanju je prethodila burna rasprava u kojoj je entitetska premijerka Željka Cvijanović navodila da su ovi zakoni trenutna rješenja i „da je potrebno napraviti jedan korak unuzad da bi se napravila dva naprijed“.

Izražavajući oštro protivljenje smanjenju plaća, opozicija je optužila vlast da ne štedi na drugim stavkama, te da je set ovih zakona u suprotnosti s Ustavom i primjer „sile vlasti“.

Odbijen je i njihov zahtjev da se ovi zakoni ne usvajaju, a da se uštede od 15 miliona KM, koje će donijeti izmjene zakona, prikupe iz drugih izvora.

Žestoku konfrontaciju premijerke i opozicionara pratila je već ustaljena praksa da oni napuštaju skupštinsku salu dok se obraća Cvijanović, a zatim se vraćaju i repliciraju.

Usvojeni budžet RS-a za narednu godinu iznosi 3,2 milijarde KM. Na njega je   uloženo pedeset amandmana, od kojih je prihvaćeno 14 iz vladajuće koalicije i nijedan iz opozicije.

Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a nije prihvatila nijedan od šest amandmana Koalicije „Domovina“ kojima je traženo povećanje izdvajanja sredstava iz budžeta RS-a za finansiranje povratka u taj bh. entitet, za dobrotvorno društvo „Merhamet“ i „Caritas“ te pomoć za udruženja civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata, kao  i više novca za optremnine za Bošnjake otpuštene početkom rata na sadašnjem prostoru RS-a.

Nakon glasanja, prekinuta je posebno zasjedanje Narodne skupštine RS-a, a nastavak je zakazan za utorak, 27.decembra, kada će se razmatrati izmjene Zakona o bankama i Agenciji za bankarstvo  RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti