Usvojeno pravilo o naknadama za dozvole

16.12.2016. 09:51 / Izvor: Akta.ba
Usvojeno pravilo o naknadama za dozvole

U 2017. godini, visina stope obračuna godišnje naknade iznosiće 0,65 odsto od ukupnog prihoda korisnika dozvola.

Savjet Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ izrazio je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu zabrinutost zbog okolnosti da su se članice Javnog RTV servisa u BiH našle pod sankcijama Evropske radiodifuzne unije /EBU/.

Savjet upozorava da su sankcije posljedica dugotrajne inertnosti nadležnih institucija u pogledu osiguranja finansijske stabilnost Javnog RTV servisa u BiH, te očekuje da se ovo pitanje riješi u najskorije vrijeme, saopšteno je iz RAK-a.

Na sjednici usvojeno je Pravilo o naknadama za dozvole RAK-a, kojim se objedinjuju postojeće odredbe i visina naknada za sve vrste dozvola koje izdaje ova agencija.

Iz RAK-a preciziraju da donošenje Pravila ima za cilj ravnomjernije i pravičnije obračunavanje naknada za nosioce dozvola.

Između ostalog, Pravilo propisuje da će Savjet Agencije na godišnjoj osnovi donositi odluku o visini stope i vrijednosti boda /za dozvole u telekomunikacijama/, a koji neće preći 1,5 odsto od ukupno ostvarenog prihoda u prethodnoj godini.

U 2017. godini, visina stope obračuna godišnje naknade iznosiće 0,65 odsto od ukupnog prihoda korisnika dozvola /mobilne telekomunikacione mreže, javne fiksne telekomunikacione mreže, pristup internetu i distribucija audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija/.

Iz RAK-a ističu da će u 2017. godini novčana vrijednost boda za upotrebu brojeva/kodova iznositi 0,50 KM.

Donošenjem ovog pravila, čija će primjena početi 1. januara, godišnji prihodi Agencije biće umanjeni, tako da RAK neće ostvarivati višak prihoda sredstava, kao što je to do sada bio slučaj.

Savjet je odobrio pokretanje postupka utvrđivanja rang-liste kandidata za člana Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz reda ostalih.

Konkurs za člana Upravnog odbora BHRT iz reda ostalih, koji treba da bude objavljen najkasnije četiri mjeseca prije isteka mandata, biće objavljen do 29. decembra ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti