Utajili porez preko Sejšela i oprali više od 20 miliona maraka?

07.01.2017. 08:19 / Izvor: Oslobođenje
Utajili porez preko Sejšela i oprali više od 20 miliona maraka?

Svaka uplata prolazi tri puta sve provjere, tako da bi prije trebalo zatvoriti direktore banaka koji su rekli da je uplata legalna, kaže Kreho

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog sarajevskog Tužilaštva te je produžio pritvor za još dva mjeseca Emiru Šariću, vlasniku studentskog hotela Emiran u naselju Nedžarići, Hasibu Bjeliću, vlasniku benzinske pumpe Umax Group, te Feridi Hasić.

Njih Tužilaštvo tereti za organizirani kriminal, poreznu utaju i pranje novca, a jučer ujutro je održano ročište na kojem je postupajući tužilac obrazložio zašto bi oni trebali ostati u pritvoru, čemu su se odbrane usprotivile.

Šarića, Bjelića i Hasić sada već potvrđena optužnica tereti da su zastupajući kompanije Special Security Vehicle Trading iz Dubaija i Munster LTD sa Sejšela, utajili porez u iznosu većem od četiri miliona KM. U optužnici se navodi da je na osnovu fiktivnih ugovora s pomenutim firmama novac uplaćivan na njihove devizne račune u više banaka, te da su novac koristili u privatne svrhe, za kupovinu više nekretnina, automobila i preduzeća (Umax Group benzinska pumpa, firma Emiran i Univerzitetski hotel Emiran). Počinjenjem ovih djela, tvrdi Tužilaštvo, oprali su više od 20 miliona KM.

Odbrana Bjelića na početku izlaganja je konstatovala da su optuženi već jučer trebali biti na slobodi, jer je rok za pritvor bio do 5. januara.

"Kantonalno tužilaštvo očigledno nije imalo temelj za produženje pritvora. Nama do danas nije dostavljen nijedan dokaz od Tužilaštva i samim tim našim branjenicima je uskraćeno da se kvalitetno brane. Ovom prilikom ističem prigovor da Kantonalni sud ne bi trebao da vodi ovaj postupak, već samo Sud BiH, jer su korištene međunarodne pravne pomoći, što je nadležnost Suda BiH", kazao je Nermin Mulalić, Bjelićev advokat.

Naglasio je da se njegov branjenik ne može teretiti za organizovani kriminal, jer Tužilaštvo nije pružilo dokaze koji bi upućivali na to.

"Nema navoda kada su pristupili grupi niti je naznačeno šta je čija obaveza u toj grupi. Tužilaštvo navodi da branjenici imaju prebivalište u Rusiji, što nije dovoljan dokaz za bilo kakve radnje. Novčane transakcije koje su vršene su uplaćene na najtransparentniji mogući način, bez ikakvog skrivanja", dodao je Bjelićev advokat, te zatražio da njegov branjenik bude pušten na slobodu jer nema više važeće putne isprave i samim tim ne može pobjeći, a i vrlo mali je broj svjedoka, tako da nema koga ni ometati.

Fiktivni ugovori

Senad Kreho, advokat Emira Šarića, istakao je da mu nisu dostavljeni CD-ovi i da je time povrijeđeno pravo na odbranu.

"Grafološki nalaz nije pokazao da su sačinjeni fiktivni ugovori sa firmama. Firma iz Dubaija je legalna i po mišljenju SIPA. Svaka uplata prolazi tri puta sve provjere, tako da bi prije trebalo zatvoriti direktore banaka koji su rekli da je uplata legalna, a mislim da se banka ne može tako lahko prevariti", rekao je Kreho, te zatražio dokaze za imovinu Šarića u Rusiji.

I Kreho je zatražio slobodu za branjenika, jer “oni su mrtvi ljudi sa blokiranim računima i bez putnih isprava”. No, Sud je svima produžio pritvor i to zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja krivičnog djela.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti