Uticaj britanskog Zakona o mitu na kompanije u BiH

13.09.2012. 14:48 / Izvor: eKapija.ba
Uticaj britanskog Zakona o mitu na kompanije u BiH

U vremenu kada se svijet bori sa ekonomskom krizom, mito je bolest koja prijeti prosperitetu svake države. Mito predstavlja ozbiljan izazov razvoju ekonomija i doprinosi propadanju tržišta, negativno utiče na konkurenciju i uništava svaki biznis još u začetku. U mnogim slučajevima najsiromašniji u društvu su oni koje snose najveće posljedice.

Stoga Velika Britanija veoma ozbiljno pristupa problemu mita. 1. jula 2011. godine, u Britaniji je na snagu stupio Zakon o mitu koji britanskim sudovima pruža neke od najoštrijih zakonskih propisa za borbu protiv mita na svijetu. Zakon je sjedinio i ažurirao dotadašnje zakonske propise i uveo dva nova opšta prekršaja za davanje ili primanje mita: prekršaj podmićivanja stranih javnih zvaničnika za potrebe poslovanja i prekršaj koji počine komercijalne organizacije ne sprečavanjem podmićivanja u njihovo ime.

Ovaj Zakon ima širok pravni opseg i obuhvata svaku kompaniju koja ima ured u Velikoj Britaniji, upošljava britanske građane ili pruža usluge britanskoj organizaciji ili kompaniji. Predviđene kazne za kršenje ovog Zakona uključuju visoke novčane kazne, te moguću kaznu zatvora. Širok pravni opseg britanskog Zakona o mitu znači da on može imati uticaj i na mnoge kompanije u BiH.

Zato su danas u Sarajevu, Britanska ambasada u Sarajevu i advokatska kancelarija Karanović & Nikolić organizovali radionicu o britanskom Zakonu o mitu i njegovom uticaju na kompanije u Bosni i Hercegovini.

"Glavni cilj ove radionice je da kompanije učesnice dobiju jasno shvatanje kako britanski Zakon o mitu može uticati na njihov rad u Bosni i Hercegovini. Cilj ovog Zakona nije da "uhvati" organizacije koje dobro funkcionišu, već je tu da im pomogne. Stoga, poznavanje Zakona i provedba nekih relativno jednostavnih procedura mogu napraviti značajnu razliku. Jedno je sigurno, ignoriranje Zakona neće isti učiniti manje primjenjivim", objasnio je Patrick Callinan, stariji saradnik pri kancelariji Karanović & Nikolić.

Britanski ambasador Nigel Casey jasno je stavio do znanja da mito nije samo problem vodećih svjetskih ekonomija, već da on više štete nanosi rastućim ekonomijama koje si to najmanje mogu priuštiti. "Dovoljno je što se rastuće ekonomije, poput Bosne i Hercegovine, bore da izgrade privredu, uspostave adekvatan sistem poreza, pruže javne usluge poput zdravstvene zaštite i obrazovanja i stimulišu rast. Mito povećava troškove, vara sistem, krade novac i hvata stanovništvo i zemlje u klopku siromaštva. Samo odlučnim rukovodstvom i putem aktivnosti vlade u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama, i kroz podršku poslovne zajednice će BiH uživati prosperitetnu budućnost kojoj svi težimo," rekao je ambasador Casey.

Na današnjoj radionici direktor državne Agencije za borbu protiv korupcije Sead Lisak i predstavnici Delegacije EU u BiH/EUSR u BiH i Američke ambasade u BiH predstavili su neke od svojih aktivnosti u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. Ured GlaxoSmithKline u BiH je predstavio jasan primjer kako ta kompanija osigurava učinkovitu provedbu britanskog Zakona o mitu i nadgledanje te provedbe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti