Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uticaj pandemije na autoindustriju: Predstoji težak period za dobavljače iz BiH

25.06.2020. 08:56 / Izvor: Akta.ba

Bosanskohercegovački proizvođači dijelovi i komponenti za automobilsku industriju u najvećoj mjeri oslanjaju na lance dobavljača evropskih proizvođača automobila odnosno lance Tier1, Tier2 i Tier3 dobavljača. Zbog toga se krah autoindustrije u Evropi uzrokovan pandemijom koronavirusa osjetio i u poslovanju bh. kompanija koje su doživjele značajan pad narudžbi, kaže za Akta.ba Armin Hodžić, direktor sektora energetike i koordinator projekta “Razvoj automobilske industrije FBiH” u Privrednoj komori Federacije BiH.

"Da bi se nastavio zaustavljeni rast kompanija koje se bave automobilskom industrijom, potreban je sistemski pristup u podršci i osnaživanju ovih kompanija. Za naše kompanije najbolje bi bilo kada bi uspjele pridobiti barem jednu brend kompaniju, ili nekog Tier1 dobavljača, da svoja postrojenja pravi u BiH jer na taj način bi imali jedan integrator koji bi uposlio, ne samo postojeće, nego i nove kompanije koje bi nastale kao rezultat potreba za snabdijevanjem", navodi on.

Najbolji primjer za to navodi Republiku Mađarsku koja za opsluživanje 4 brend kompanije, upošljava preko 640 domaćih kompanija ili Republiku Sovačku koja unazad 25 godina nije imala uopšte razvijenu metalsku industriju i niti ijedan automobilski brend. Danas ima 4 brenda od kojih se neki samo u Republici Slovačkoj sastavljaju za tržište cijele Evrope.   

Kako kaže, na početku pandemije, nekih 30-tak dana, uticaj pandemije se i nije toliko "osjetio" jer je većina automobilskih brendova imala ambiciozne planove koje su poprilično teško sustizali, te su prve dane pandemije iskoristili da sustignu planove proizvodnje i lagera vozila. Nakon toga, uvođenjem oštrijih mjera zaštite ljudi u većini evropskih zemalja kao i zabrane kretanja i zatvaranja granica je uzrokovalo ionako male isporuke dijelova i komponenti još težim.

POPTUNA OBUSTAVA PROIZVODNJE I NARUDŽBI

Ojačavanjem" pandemije, broj i količina narudžbi počela je postepeno padati da bi se na kraju gotovo pa potpuno obustavile isporuke i nove narudžbe. 

"Kažem gotovo pa potpuno, jer postoji određeni broj kompanija koje su i tokom pandemije, istina dosta otežano i na samo njima poznate načine, uspjeli održati proizvodnju i isporuku dijelova i komponenti", ističe Hodžić.

Zatvaranjem granica kao i obavezom pridržavanja mjera zaštite uposlenika, proizvodni i transportni procesi su dosta otežani, a na određenim mjestima ih nije bilo moguće nikako ni provoditi. Tokom pandemije, kompanije koje nisu mogle održati proizvodnju, svoje uposlenike su upošljavali na drugim poslovima unutar kompanije, interno "prekvalifikovali" za rad na poslovima izrade medicinske i zaštitne opreme, slali na godišnje odmore ili eventualno na plačene dopuste.

"S obzirom da je automobilska industrija dosta specifična i zahtjevna, samo one kompanije koje nisu imale drugih rješenja prekidale su radne odnose sa svojim uposlenicima uz dogovor da po ponovnom uspostavljanju proizvodnih procesa imat će prioritet u ponovnom zaposljenju. Koliko je meni poznato, vrlo mali broj uposlenih u automobilskoj industriji BiH je ostao bez posla prvenstveno zahvaljujći razumijevanju vlasnika i menadžmenta kompanija", ističe.

Naglašava da je automobilska industrija globalna industrija i da je pandemija globalnih razmjera. Sve kompanije, tačnije brendovi u automobilskoj industriji su velikim dijelom bili primorani potpuno obustaviti proizvodnju novih vozila jer je potrošnja odnosno kupovina novih vozila bila obustavljena gotovo 2 mjeseca.

"I nakon relaksacije naloženih mjera zabrana, iako je kupovina vozila po dosta nižim cjenama otpočela, kupovna moć je dosta oslabila te se svi opreznije i sporije odlučuju na kupovinu. Kako je početkom pandemije, zabranjen rad i rent-a-car agencijama, isporuke novih vozila prema agencijama su obustavljene, te su sada ta vozila na lagerima i nude se po vrlo povoljnim cijenama", ističe on.

Također, podsjeća da sve evropske zemlje svojim stanovnicima nude posebne uslove za kupovine i na taj način stimulišu kupovinu domaćih proizvoda, pa tako i vozila.

"Kada sagledamo sliku u cjelini, s obzirom da nemamo svoj brend vozila koji se proizvodi u Bosni I Hercegovini a da naše kompanije rade kao dobavljači komponenti, dijelova i sklopova za evropske proizvođače koji su već poprilično nalagerovali velike količine vozila, očekivati je da tek sada predstoji težak period za dobavljače iz BiH uzrokovan prekidanjem lanca dobavljača", upozorava naš sagovornik, dodajući da je cijelo vrijeme pandemije naglašavao da koliko god ova situacija bila prijetnja, ona je još više je prilika da se bosanskohercegovačke kompanije bolje i značajnije pozicioniraju kada su u pitanju lanci dobavljača automobilske industrije.

POVEZIVANJE ZAINTERESOVANIH STRANA

Trenutno, kako kaže, lanci dobavljača su prekinuti i radi se na formiranju novih, što naše kompanije moraju iskoristiti uvažavajući svoje prednosti ali i greške iz prethodnog perioda te pokušati pozicionirati se što bolje. Ovih dana, naše kompanije dobijaju kako zahtjeve za ponude tako i ponude za određene materijale i usluge sa puno više strana već prije. 

I u Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine dobijaju zahtjeve za upoznavanje i predstavljanje Grupacije Automobilske Industrije sa više strana, te uz konsultaciju i dogovor sa kompanijama, rade na povezivanju i ostvarivanju saradnje između zainteresiranih strana.  

Podsjeća da je Vlada Federacije BiH prije 3 godine značajno podržala razvoj ove grane metalske industrije kroz Projekat "Razvoj automobilske industrije FBiH" kojem je prethodilo osnivanje Grupacije Automobilske Industrije, a koji je bio razlog da se automobilska industrije BiH ponovo nađe na evropskim i svjetskim sajmovima i prvi put poslije rata u BiH, predstavi Evropi i svijetu. Pored promotivnih i sajamskih aktivnosti, pomenuti projekat je izrodio još mnogo dobrih i pozitivnih stvari kao što su katalog automobilske industrije BiH, kako u printanom tako i elektronskom izdanju, nastup na“SEE Automotive Industry Conference Connect & Supply 2018” u Novom Sadu, učešće na poslovnim razgovorima tokom “Slovakia Matchmaking Fair”-platforma sa najvećim b2b susretima sa fokusom na bilateralni razgovorima u Republici Slovačkoj. 

"Posebno je potrebno naglasiti, organizovanje i održavanje 1. Konferecije automobilske industrije u BiH prošle godine koja je bila međunarodnog karaktera i koju su pored Vlade FBiH podržali USAID WHAM projekat, IESC, UNDP i ambasada Republike Norveške u Sarajevu. Ono što bi trebalo uraditi je da ova konferencija postane događaj koji okuplja sve one koji se na bilo koji način direktno ili indirektno rade u automobilskoj industriji i događaj koji bi svake godine bio centralni događaj kada je ova tematika u pitanju", zaključuje Hodžić. 

S.B.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti