Utvrđen novi prijedlog zakona o privrednim društvima

11.07.2014. 10:39 / Izvor: eKapija.ba
Utvrđen novi prijedlog zakona o privrednim društvima

Pojednostavljenjem i usklađivanjem zakonskog okvira će biti otklonjene postojeće prepreke u postupku upisa društava u Registar, te umanjiti troškovi i vrijeme cjelokupnog procesa kao i broj neophodne dokumentacije.

Vlada Federacije BiH utvrdila je  Prijedlog zakona o privrednim društvima kojim se uređuje osnivanje, poslovanje, upravljanje i prestanak privrednih društava u Federaciji Bosne i Hercegovine. Inače, Zakon o privrednim društvima je u primjeni od 1999. godine i od tada do danas je pretrpio niz izmjena i dopuna.

Usvajanjem novog teksta Zakona o privrednim društvima otklanjaju se svi postojeći nedostaci, omogućava modernizacija i unapređenje ovog propisa, te u potpunosti otklanja pravna nesigurnost i jača konkurentnost tržišta FBiH, kao i jedinstveni ekonomski prostor u BiH, te kreiraju istovjetni kriteriji za registraciju i početak obavljanja djelatnosti.

"Pojednostavljenjem i usklađivanjem zakonskog okvira će biti otklonjene postojeće prepreke u postupku upisa društava u Registar, te umanjiti troškovi cjelokupnog procesa, vrijeme trajanja postupka i smanjen broj neophodne dokumentacije", navode iz Vlade.

Novim odredbama Zakona o privrednim društvima umanjuje se radno opterećenje uposlenika nadležnih institucija, unapređuje kvalitet procedure upisa u Registar i otklonjaju nedoumice oko nadležnosti za pojedine odredbe Zakona.

Inače, ovaj zakon je veoma značajan u postizanju napretka i ispunjavanju zahtjeva vezanih za proces približavanja Evropskoj Uniji i identificiran je kao jedan od preduvjeta obuhvaćenih stand by aranžmanom sa Međunarodnim montarnim fondom (MMF).

Njegov cilj je poboljšanje poslovnog okruženja i privlačenje što većeg broja investicija, kako domaćih, tako i stranih, kojima će biti podržan srednjoročni ekonomski rast. Vlada FBiH je opredijeljena da nastavi ulagati napore s ciljem pojednostavljenja postupaka i jačanja transparentnosti u ovoj oblasti. Prije utvrđivanja Prijedloga zakona o njegovom tekstu obavljena je sveobuhvatna javna rasprava, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti