Utvrđen Prijedlog o izmjenama Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju

27.11.2015. 08:01 / Izvor: Akta.ba
Utvrđen Prijedlog o izmjenama Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine  je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju.

Ovo je učinjeno jer je ranije izmijenjenim i dopunjenim Zakonom o bankama propisano da se i banke mogu baviti posredovanjem u osiguranju.

Kako bi banke to uistinu i mogle raditi, bilo je nužno Zakon o posredovanju u privatnom osiguranju usuglasiti sa Zakonom o bankama.

Na ovaj način se stvara pravni okvir u kojem bi se banke mogle baviti ovom djelatnošću, a što bi doprinijelo daljnjem razvoju industrije osiguranja.

Također, danas utvrđenim izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju poboljšana su pojedina rješenja koja su se pokazala nepreciznim ili nedovoljno definiranim, što je u provedbi Zakona i nadzoru nad radom društava stvaralo smetnje.

Uvedene su prekršajne odredbe, koje do sada nisu postojale, što je Agenciji za nadzor otežavalo izricanje sankcija društvima za osiguranje koja su kršila odredbe Zakona, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti