Utvrđen Prijedlog odluke o Regulacijskom planu Počitelja

09.05.2018. 13:49 / Izvor: Akta.ba
Utvrđen Prijedlog odluke o Regulacijskom planu Počitelja

Federalna vlada utvrdila je Prijedlog odluke o donošenju Regulacionog plana historijskog gradskog područja Počitelj za period od deset godina od dana usvajanja.

Federalna vlada utvrdila je Prijedlog odluke o donošenju Regulacionog plana historijskog gradskog područja Počitelj za period od deset godina od dana usvajanja.

Opći ciljevi u gospodarenju prostorom obuhvaćaju oživotvorenje svih evropskih i svjetskih vrijednosti, kao i očuvanje prostornih specifičnosti Federacije BiH, Hercegovačko-neretvanskog kantona i općine Čapljina.

Ciljevi su usmjereni ka zadovoljenju potreba stanovništva u oblasti ljudskih prava uopšte, posebno u multietničkim sredinama, i očuvanju prirodnih vrijednosti s prepoznatljivim ambijentom, kao i dostupnosti materijalnih resursa, dobara i obrazovanja naučnih i kulturnih dostignuća, te zdravstvene i socijalne zaštite.

Među posebnim ciljevima Plana su zaštita i uređenje historijskog gradskog područja Počitelj u cilju razvoja lokalne zajednice općine Čapljina, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine. Jedan od bitnih ciljeva je uređenje obalnog pojasa rijeke Neretve u prostornom obuhvatu Reglacionog plana historijskog gradskog područja Počitelja na osnovu kriterija zaštite i visokih standarda oblikovanja pejzaža, što uključuje i sprječavanje plavnog vala, kao i moguće prirodne katastrofe.

Namjera je i racionalno korištenje prostora prema njegovoj prirodnoj podobnosti i mogućnosti uređenja koje osiguravaju održivi razvoj lokalne zajednice, općine Čapljina, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

Planiranim investicijama u prostoru treba da bude unaprijeđen kvalitet života lokalnog stanovništva. Planska rješenja predviđaju prilagođavanje specifičnostima ovog područja koje se ogledaju u izrazito vrijednom kulturnom naslijeđu, regionalnom arhitektonskom izrazu, tradiciji, te hidrološkim i klimatološkim uslovima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti