Utvrđen prijedlog zakona o dopuni zakona o komisiji za vrijednosne papire

26.08.2013. 14:20 / Izvor: eKapija.ba
Utvrđen prijedlog zakona o dopuni zakona o komisiji za vrijednosne papire

Federalna vlada danas je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Komisiji za vrijednosne papire.

Federalna vlada danas je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Komisiji za vrijednosne papire.

Dopune Zakona, kako je obrazloženo, potrebne su radi nastavka neometanog funkcioniranja finansijskog tržišta u Federaciji BiH.

Stoga će, prema novopredloženom rješenju, predsjednik, zamjenik predsjednika i članovi Komisije nastaviti da obavljaju svoje dužnosti do imenovanja osoba koje će ih zamijeniti.

Naime, kako je sadašnjem sastavu Komisije istekao mandat, a novi članovi još nisu imenovani, bilo je potrebno da postojeći članovi nastave vršenje dužnosti radi omogućavanja funkcioniranja finansijskog tržišta.

Vlada je danas od Federalnog ministarstva finansija zatražila da, za jednu od sljedećih sjednica, pripremi i prijedlog za izmjene još nekih odredaba Zakona za koje ocijeni da su nelogični.

Pored toga federalna vlada je danas utvrdila i Prijedlog autentičnog tumačenja člana 5. Zakona o Komisiji za vrijednosne papire, koji su potpisali predjedavajući oba doma Parlamenta FBiH.

Prema tom tumačenju, dužnost vršenja funkcije predsjednika, zamjenika predsjednika i tri člana Komisije za vrijednosne papire ne prestaje istekom mandata Komisije od pet godina, nego istekom mandata i odlukama o razješenju i imenovanju, koje donosi predsjednik FBiH uz saglasnost dopredsjednika Federacije, te potvrđivanjem tih odluka u Parlamentu Federacije BiH.

Ovo autentično tumačenje primjenjuje se od dana primjene člana 5. Zakona o Komisiji za vrijednosne papire i bit će objavljeno u “Službenim novinama FBiH”.

Kako je obrazloženo, Komisija je organ uprave od čijeg funkcioniranja u punom kapacitetu ovisi funkcioniranje cjelokupnog tržišta i privrede u cjelini.

Namjera zakonodavca sasvim sigurno nije bila da samim protekom mandata, bez razrješenja, prestane rad Komisije i zaustavi se funkcioniranje tržišta i privrede.

Prema tome, Komisija kao organ izvršne vlasti ne može prestati funkcionirati, jer bi to bilo protivno ustavnim principima o obaveznom funkcioniranju izvršne vlasti i, time, države, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti