Utvrđen prijedlog zakona o komasaciji

11.09.2014. 09:30 / Izvor: eKapija.ba
Utvrđen prijedlog zakona o komasaciji

Cilj Zakona o komasaciji jeste stvaranje pravnog okvira za grupiranje zemljišta u cilju stvaranja što većih i pravilnijih parcela radi ekonomičnije obrade, iskorištavanja i njegova uređenja.

Cilj Zakona o komasaciji, čiji je Prijedlog utvrđen na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH, jeste stvaranje pravnog okvira za grupiranje zemljišta u cilju stvaranja što većih i pravilnijih parcela radi ekonomičnije obrade, iskorištavanja i njegova uređenja.

Komasacija se vrši ako zbog velike razbacanosti, usitnjenost i nepravilnog oblika zemljišnih parcela, to zemljište ne može biti racionalno obrađivano. Također, ako zbog postojećih vlasničkih odnosa ili zbog velike razbacanosti i nepravilnog oblika zemljišnih parcela ne može biti organizirana rentabilna proizvodnja, a već su izvedeni melioracioni radovi financirani iz proračuna ili drugih izvora.

Ona se provodi i pri izgradnji većih prometnica (putevi, željezničke pruge), drugih objekata (nasipi, kanali, vještačka jezera i dr.) ili uređenja većih vodotoka, kao mjera za sprječavanje usitnjavanja postojećih zemljišnih parcela i uređenja prostora umjesto izvlaštenja. Također, radi stvaranja izvlaštenja za racionalnije obrađivanje zemljišta, komasaciju putem referenduma može zatražiti više od 80 posto vlasnika zemljišta od ukupne površine zemljišta s predloženog komasacionog područja, saopćili su iz Vlade. 

Komasaciono područje obuhvata, po pravilu, zemljište jedne katastarske općine. Kada ekonomski ili drugi opravdani razlozi zahtijevaju, komasaciono područje može obuhvatiti samo jedan zaokruženi dio ili više katastarskih općina, odnosno njihovih dijelova.

Predmet komasacije su sva poljoprivredna zemljišta na komasacijskom području koja čine komasacionu masu.

Zemljišta pod kulturom naročite vrijednosti (voćnjaci, vinogradi i sl.) mogu bit obuhvaćena komasacijom samo uz suglasnost vlasnika. No, i ta zemljišta mogu biti obuhvaćena, kada se radi o parcelama manjih površina, čije bi isključivanje ometalo pravilno provođenje komasacije i ako se na tom zemljištu izgrađuju hidromelioracioni objekti ili uređaji.

Svaki vlasnik dobija iz komasacijske mase što bolje okrupnjeno odgovarajuće zemljište približno iste ukupne vrijednosti, boniteta, površine i udaljenosti od naselja kakvo je bilo i ono koje je unio u komasacionu masu.

O odobravanju komasacije odlučuje općinsko, odnosno gradsko vijeće na čijem se području nalazi zemljište za koje je predložena komasacija, a provodi povjerenstvo koje obrazuje vijeće, saopćeno je iz Vlade FBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti