Utvrđen prijedlog zakona o porezu na ugljovodike u Federaciji BiH

24.12.2019. 08:00 / Izvor: Akta.ba
Utvrđen prijedlog zakona o porezu na ugljovodike u Federaciji BiH

Federalna vlada utvrdila je Prijedlog zakona o porezu na ugljikovodike u FBiH.

Federalna vlada utvrdila je Prijedlog zakona o porezu na ugljikovodike u FBiH kojim su definirani obveznik ovog poreza, metodologija utvrđivanja porezne osnovice, prijava, obračun i plaćanje poreza, poslovne evidencije, kaznene odredbe za prekršaje i druge odredbe od značaja. 

Od značajnih odredaba navedeno je da je u članku 2. posebno sadržano ograničenje primjene ovoga zakona na djelatnost istraživanja i eksploatacije nafte i plina, kao i geografska ograničenja primjene, u svrhu jasnog definiranja da se ovaj porez odnosi samo na djelatnosti istraživanja i eksploatacije nafte i plina.

Dalje se definiraju porezni obveznici na način da se uključuju sve osobe koje će sudjelovati u istraživanju i eksploataciji nafte i plina, a sukladno Ugovoru o koncesiji i podugovorima ili drugim sporazumima koji proizilaze iz ovog glavnog ugovora. 

Kako se predloženim zakonom nameće porezna obveza stranim osobama koje će potpisati Ugovor o koncesiji istraživanja nafte i plina u Federaciji BiH, a zakon nije opsežan i složen i ispunjava kriterije propisane poslovnicima Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, predlažen je skraćeni postupak. 

Predloženo je i da se ovaj zakon primjenjuje od 1. siječnja 2021., odnosno nakon potpisivanja Ugovora o koncesiji što se očekuje krajem 2020. godine, a što je još jedan razlog razlog da bude razmatran po skraćenom postupku u parlamentarnoj proceduri. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti