Utvrđen Zakon o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru

20.06.2014. 08:58 / Izvor: eKapija.ba
Utvrđen Zakon o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru

Zakon o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u FBiH, čiji je Nacrt jučer utvrdila Vlada FBiH, predviđa odgovornosti za uspostavljanje, razvoj i implementaciju ovog sustava.

Zakon o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u FBiH, čiji je Nacrt jučer utvrdila Vlada Federacije BiH, predviđa odgovornosti za uspostavljanje, razvoj i implementaciju ovog sustava, te nadležnosti Centralne harmonizacijske jedinice Federalnog ministarstva financija (CHJ) i drugih organizacija u javnom sektoru u FBiH - korisnika javnih sredstava.

Odredbe ovoga propisa primjenjuju se na korisnike javnih sredstava prve i druge razine proračuna Federacije BiH, kantone, gradove, općine, izvanproračunske fondove i na pravne osobe u kojima FBiH ili kanton imaju većinski vlasnički udjel. Također, primjenjuju se i na organizacije i tijela u javnom sektoru u FBiH koja se financiraju iz fondova i programa Europske unije.

Kako je propisano, Centralna harmonizacijska jedinica je sektor u Federalnom ministarstvu financija ovlašten za razvoj, rukovođenje i koordinaciju financijskog upravljanja i kontroli i unutarnje revizije u javnom sektoru.

Donošenje ovog zakona jedna je od obveza preuzetih Sporazumom o stabilizaciji i priključenju s Europskom unijom. Nadalje, razlozi su nedostatak regulative koja direktno propisuje i uređuje financijsko upravljanje i kontrolu u javnom sektoru u Federaciji BiH, a po uzoru na zemlje u okruženju Bosne i Hercegovine. Postoji i potreba propisivanja zajedničkih okvirnih načela i standarda za uspostavljanje, razvoj i implementaciju sustava financijskog upravljanja i kontrole, kao i za povećanjem discipline u korištenju javnih sredstava, te stvaranja boljih pretpostavki za pristup stranim izvorima financiranja.

Shodno tome, namjena Zakona je osiguranje funkcioniranja i učinkovitosti sustava financijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru u Federaciji BiH, saopćeno je iz Vlade. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti