Utvrđen zakon o postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Utvrđen zakon o postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija

05.04.2019. 09:25 / Izvor: Akta.ba

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je prijedlog Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Na ovaj način, Vlada Kantona Sarajevo je, u prvih 100 dana svog rada, ispunila obećanje dato javnosti da će prioritet rada Vlade biti uspostava antikorupcionih alata i mehanizama, kao i značajno povećanje transparentnosti u radu i djelovanju javnih funkcionera, saopćeno je iz Press službe KS.

Važno je napomenuti da su u fazi izrade prijedloga ovog Zakona provedene možda i najopsežnije javne konsultacije o jednom propisu donesenom na nivou Kantona. U toku javne rasprave, koja je trajala 60 dana, organizovana su četiri okrugla stola sa predstavnicima institucija i organa koji se bave provođenjem zakona, političkim strankama koje participiraju u Skupštini Kantona, građanima, Misijom OSCE u BiH, Uredom specijalnog predstavnika EU, ambasadama SAD-a, SR Njemačke, Italije, Slovačke, Velike Britanije. Organizovan je i niz sastanaka sa nadležnim institucijama, među kojima se ističu sastanci sa Agencijom za zaštitu ličnih podataka, kao i Agencijom za bankarstvo FBiH, te Udruženje poslodavaca KS. Pored navedenog, analizirana su zakonska rješenja u okruženju, kao i sudska praksa Evropskog suda.

U odnosu na utvrđeni nacrt, prijedlog Zakona koji je danas usvojen od Vlade, sadrži značajna unapređenja koja su, u najvećem dijelu, izvršena radi usklađivanja sa međunarodnim praksama, standardima i preporukama EU eksperata u navedenoj oblasti.

Ministrica Brčić je istakla da je ključno unapređenje, u odnosu na nacrt Zakona, izvršeno po obavljenim brojnim konsultacijama i usaglašavanjima sa Agencijom za zaštitu ličnih podataka, a ogleda se u propisanoj obavezi javne objave Registra o imovini i poklonima.

Konkretno, ovakvim rješenjem, usklađenim sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, omogućeno je da javnost ima uvid u podatke o imovini javnih dužnosnika, što će biti zapravo ključni kontrolni mehanizam ispravnosti podnesenih prijava. Navedeno je u skladu sa principom da je obavljanje svih javnih funkcija transparentno i podliježe javnoj kontroli, a posebno pravu građana da budu upoznati sa ponašanjem nosioca javnih funkcija.

Navedeni Zakon će se sredinom mjeseca naći pred zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo i ova Vlada očekuje jednoglasnu podršku Zakonu, kojom bi se i suštinski dokazala deklarativna opredjeljenost ka transparetnom obavljanju javnih funkcija, saopćeno je iz Press služba KS.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti