Utvrđena obaveza svih organa javnog sektora za objavljivanje opštih akata

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Utvrđena obaveza svih organa javnog sektora za objavljivanje opštih akata

16.05.2019. 13:38 / Izvor: Akta.ba

Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog Ministarstva pravde i uprave, usvojila  je danas Uredbu o objavljivanju propisa i javnosti rada organa uprave, javnih preduzeća, javnih ustanova i pravnih lica čiji je osnivač Kanton Sarajevo. Vlada je ovim obavezala sve gore navedene subjekte da svoje opće akte odnosno osnivačke akte, uredbe, odluke, pravilnike, uputstva, instrukcije, zaključke i inicijative objave na svojim zvaničnim web stranicama i tako ih učine u potpunosti transparentnim i dostupnim javnosti.

Ovom Uredbom propisano je da svi organi javnog sektora  moraju  imati svoju zvaničnu registrovanu web stranicu  kao i njen obavezan sadržaj u smislu objave gore navedenih akata  kako, u protivnom, ne bi snosili propisane novčane kazne u slučaju njihove neobjave. Takođe, ona preciznije utvrđuje i obavezu koji akti moraju biti objavljeni u "Službenim novinama Kantona Sarajevo".

Svrha došenja uredbe je povećanje transparentnosti u radu u organima javnog sektora te veća pristupačnost javosti njihovom radu, propisima i aktima koje donose i koje imaju ili mogu imati uticaj na širu zajednicu. U praksi provođenje Uredbe znači da će sve institucije na koje se ona odnosi morati objavljivati  npr. Izvještaj o svom radu  radu, finansijske planove, izvještaje revizija, sve opće akte među kojima su i pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, dnevne redove  upravnih, nadzornih odbora, skupština preduzeća i druge akte koji su do sada bili nedostupni javnosti.

"Ovaj akt smatramo posebno važnim jer kroz ovakvo povećanje transparentnosti rada cjelokupnog javnog sektora, njegovu organizaciju, funkcioniranje i procese odlučivanja smanjujemo prostor rada ‘iza zatvorenih vrata’ što je svakako posebno važno i u procesima borbe protiv korupcije. Ovo je jedan u nizu propisa koji se već primjenjuju i koji javnosti približavaju rad i odluke organa uprave i javnog sektora", istakala je ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti