Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Utvrđena osnovica za obračun plaća budžetskim korisnicima u KS od 276,00 KM

15.03.2014. 08:36 / Izvor: eKapija.ba

Predstavnici svih sindikata koji zastupaju prava većine od oko 11.000 budžetskih korisnika u Kantonu Sarajevo i članovi Vlade Kantona Sarajevo u ostavci utvrdili su jučer osnovicu za obračun plaće za 2014. godinu u iznosu od 276,00 KM. Ovaj dogovor bit će verificiran narednih dana potpisivanjem zajedničkog Sporazuma o utvrđivanju osnovice za obračun plaća budžetskim korisnicima KS za 2014.godinu. Inače, jučerašnjem sastanku, pored članova Vlade KS, prisustvovali su i predsjednici Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Salih Kruščica, Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalnog odbora KS Faruk Bešlić, Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH – Kantonalni odbor KS Saudin Sivro, Udruženja samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Ibrahim Dedić, te Sindikata policije KS Nedžib Đozo sa saradnicima.

Na sastanku koji je organiziran na inicijativu Vlade KS vođeni su pregovori sa predstavnicima navedenih sindikata i o izvršavanju obaveza prema prvosnažnim presudama i tužbama koje su u toku, odnosno o iznalaženju modaliteta i eventualnom potpisivanju sporazuma kako bi se nastale obaveze prema uposlenicima u KS isplatile, ali i zaustavio dalji proces podnošenja tužbi prema Kantonu Sarajevo.

Također je pokrenuto pitanje o potpisivanju Sporazuma o izmjenama i dopunama Kolektivnih ugovora za uposlenike u oblastima obrazovanja i nauke, kulture i ustanovama socijalne zaštite. Tekst izmijenjenih Kolektivnih ugovora predložit će Vlada KS na sljedećem sastanku koji će vrlo brzo biti ponuđen predstavnicima sindikata koji zastupaju usposlenike navedenih oblasti

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti