Uvođenje dodatne akcize gasi domaću proizvodnju i radna mjesta

22.04.2016. 15:14 / Izvor: Akta.ba
Uvođenje dodatne akcize gasi domaću proizvodnju i radna mjesta

Predsjednik grupacije proizvođača piva u BiH, Edin Ibrahimpašić kaže kako je pivarskoj industriji 2014. godine nametnuto povećenje akcize od 25 posto a ovo novo bi, zajedno s PDV-om, dodalo 1,76 KM na cijenu gajbe piva.

Potpredsjednik VTK Bosne i Hercegovine, predstavnici Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i voda i Grupacije pivarske industrije te predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH uputili su danas na press konferenciji za medije apel vlastima i ukazali na pogubne posljedice koje bi uvođenje dodatne akcize imalo na domaću proizvodnju i zaposlenost.

Kompanije okupljene u ove dvije grupacije zapošljavaju više od pet hiljada radnika, a procjena je da svojim poslovanjem podržavaju i do 10 puta više radnih mjesta u široj privredi. Uvođenje najavljenih opterećenja rezultiralo bi otpuštanjem velikog broja radnika.

NAMETNUTO POVEĆENJE AKCIZE

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Ahmet Egrlić, kaže kako je ovakva izmjena zakona nedopustiva i netaktična.

"Mi danas govorimo o jednoj jako važnoj temi-uvođenje akciza na pivo i bezalkoholna pića. Nevjerovatno zvuči da je neko na ove proizvode odlučio da uvede akcize. Već sad su akcize veoma visoke, i već sada ova grana privrede jako teško pusluje u ovim uvjetima. Prošle godine je ova grana privrede pokazivala lagane znake oporavka, te da bi u ovoj godini mogli dobiti olakšano poslovanje", kazao je Egrlić.

Dodaje kako je ovo grana privrede koja zapošljava preko 5.000 radnika, koja je u prošloj godini platila preko tri miliona maraka samo u fond za zdravstvo, danas došla na udar nekih odluka koje bi mogle značiti gašenje radnih mjesta, gašenje proizvodnje, izmještanje proizvodnih kapaciteta u susjedne zemlje, odakle bi mi uvozili iste ove brendove u našu zemlju.

Predsjednik grupacije proizvođača piva u BiH, Edin Ibrahimpašić kaže kako je pivarskoj industriji 2014. godine nametnuto povećenje akcize od 25 posto a ovo novo bi, zajedno s PDV-om, dodalo 1,76 KM na cijenu gajbe piva.

"Zasigurno nije neophodno da se u tako kratkom roku poveća akciza na jednom proizvodu. Ovakvo povećanje akcize sigurno će ugroziti poslovanje domaćih proizvođača i izazvati pad prodaje domaćeg piva u BiH, čime se direktno smanjuju uplate u budžet po osnovu svih izvornih akciznih prihoda. Prijedlog povećanja akcize na pivo od 0,15KM/L osmišljen je bez konsultacija s predstavnicima domaćih pivara i nije dio strategije o akcizama u Bosni i Hercegovini", pojašnjava Ibrahimpašić.

Predstavnici Grupacije kažu kako je ovo zadnji apel koji oni upućuju vladi i medijima, te da se ne dozvoli da jedna privredna grana nestane iz Bosne i Hercegovine.

UKIDANJE RADNIH MJESTA

Predstavnik proizvođača bezalkoholnih pića i voda Vanjskotrgovinske komore BiH, Haris Muslić, kaže kako su bili iznenađeni kada su vidjeli da bi se mogle uvesti dodatne akcize na bezalkoholna pića.

"Već u ovom trenutku, udio akciza i redovnih poreza u cijeni naših proizvoda veći je od udjela troškova proizvodnje. Ukoliko se uvedu dodatne akcize, domaća proizvodnja pretrpjet će ogromne štete u smislu smanjenja proizvodnje, smanjenja broja zaposlenih, razvoja 'crnog tržišta' te smanjenja uplata u budžet po osnovu svih izvornih akciznih i poreskih prihoda. Domaći proizvodi ne bi bili konkuretni u odnosu na proizvode iz susjednih zemalja koje imaju znatno niže akcize ili je uopšte nemaju. Zemlje EU kao što su Njemačka, Estonija i Bugarska odbile su zahtjev za uvođenje akciza na ove proizvode, prepoznajući da je korist za državu premala a rizik prevelik", istakao je Haris Muslić.

Današnjoj konferenciji prisustvovao je i Mehmed Avdagić, predstavnik Sindikata, koji je istakao kako je ova grana privrede dovedena u jako tešku situaciju, te da uvođenjem novih akciza je očigledno kako vlast ne zna šta radi.

"Vlasti bi, umjesto da podstiču zapošljavanje, ovom mjerom ukinule postojeća radna mjesta. Hiljade porodica ostale bi bez prihoda što će, uz neminovna poskupljenja proizvoda, oslabiti kupovnu moć i ugroziti standard građana", kazao je Avdagić.

Šta i kako dalje?- Avdagić kaže da bi se ovo pitanje trebalo postaviti političarima, te da ovako više ne ide. "Sada je cilj zaštititi proizvodnju, inače je upitno i ovaj nivo proizvodnje da li će se moći održati."

Kada se sve sagleda, bezalkoholna pića i voda su stavljeni u istu ravan sa naftom i duhanom. Kažu da nikakva ekonomska studija ne postoji zbog čega bi se trebale povećati akcize na ove proizvode. Također, što se tiče proizvodnje piva, privrednici su dobili obavještenje o prethodnom povećanju akciza mjesec dana nakon donošenja odluke. Radna mjesta bi se, kako je predviđeno, na godišnjem nivou smanjivala za 20 posto.

Svetlana Cenić, ekonomistica napominje kako makroekonomska analiza mora da bude obavljena prije bilo kakvih odluka za indirektno oporezivanje.

"Bez analize se ne ulazi ni u kakve odluke. To znači da je ovo sve ad hoc- da se uzme što više novca. Ne znam kome može da padne napamet da vodi takvu politiku da se povećaju nameti i zaduženje. To je recept za katastrofu. Ovolike akcize ne može da idrži jeftina roba", istakla je Cenić.

N.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti